4th November 2010, 12:31
|
[Joëlle]
|
|
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: vlimmeren
Posts: 107
|
|
home > Binnenland > "Grote onmacht en woede bij het personeel"
"Grote onmacht en woede bij het personeel"
VRT do 04/11/2010 - 06:33
Het personeel van de jeugdinstellingen in Mol, Beernem en Ruiselede houdt vandaag een 24 urenstaking. De aanleiding voor de staking is een zwaar incident in de instelling in Ruiselede vorig weekend. Afgelopen weekend werd in de jeugdinstelling De Zande in Ruiselede een opvoedster in de keel gestoken door een 15-jarige jongen met psychiatrische problemen. De opvoedster werd geopereerd, maar was niet in levensgevaar.
Het incident leidde tot protest bij de jeugdinstellingen. Zij vinden dat jongeren met psychiatrische problemen daar niet thuishoren. "Wij zijn daar niet de gepaste instelling voor", zegt Martine De Visscher van de socialistische vakbond. "Dergelijke jongeren veroorzaken allerlei incidenten, gericht tegen het personeel of vaak ook tegen medebewoners of zichzelf."
De jeugdinstellingen zijn geen psychiatrische instellingen en kunnen dergelijke jongeren dan ook niet goed opvangen. Waarom zulke jongeren dan toch bij hen terecht komen, ligt volgens De Visscher aan de opnameplicht van de jeugdinstellingen. "Dat is juridisch zo bepaald. De psychiatrische instellingen hebben die opnameplicht niet en kunnen jongeren weigeren, op basis van een te laag IQ, een te moeilijke stoornis of een gedragsstoornis waar zij zich niet kunnen op toeleggen of gewoon omdat de instelling volzet is."
Volgens De Visscher is de onmacht en de woede bij het personeel zeer groot. "Ik heb dit nooit meegemaakt. De mensen zijn enorm kwaad, zeggen dat dit opnieuw kan gebeuren en maken zich serieus zorgen." Concreet vragen de jeugdinstellingen dat de minister van Welzijn meer middelen vrijmaakt en dat er een betere samenwerking komt tussen de gemeenschapsinstellingen en de psychiatrische instellingen.
"Doorstroming naar zorg beter organiseren"
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) erkent het probleem. "De grond van de zaak is dat daar jonge mensen zitten die daar eigenlijk niet thuishoren", weet ook de minister. Vanmiddag zit hij samen met de vakbonden om oplossingen uit te werken.
"We zullen bekijken hoe we het traject van doorstroming naar de juiste, adequate zorg beter kunnen organiseren", zegt Vandeurzen. De minister is ook "best bereid om na te gaan welke supplementaire veiligheidsmaatregelen er genomen kunnen worden in de infrastructuur en dergelijke".
Eigen mening: Het klopt dat jeugdinstellingen geen psychiatrische instellingen zijn. Vreemd vind ik wel dat de jeugdinstellingen opnameplicht hebben en dat de psychiatrische instellingen die opnameplicht niet hebben. Dat de opnameplicht niet geldt wanneer de instelling volzet is, is niet meer dan logisch, maar dat een psychiatrische instelling jongeren mag weigeren omdat ze te moeilijk te behandelen zouden zijn, klinkt behoorlijk paradoxaal. Is het immers niet de bedoeling van een psychiatrie om geesteszieken te helpen en te genezen. Als ze dan de moeilijkste gevallen gaan weigeren, gaan ze uiteindelijk niet veel opschieten. Volgens mij moet de wetgeving dus veranderen. Beide moeten opnameplicht krijgen, tenzij de instellingen vol zitten. Dan blijft het probleem nog over wat er gebeurt met de jongeren die nergens meer binnenkunnen. Daar is volgens mij geen pasklare oplossing voor, tenzij nieuwe instellingen bouwen of naar het buitenland verplaatsen van bepaalde patienten.
Extra: Volgens mij behoort dit onderwerp niet tot een "Boecht" of sensatie-aspect van het nieuws. Een goede en gepaste verzoring voor de jongeren in ons land is nodig, en dat de aandacht van de "gewone" mensen hierop wordt gericht eveneens. Mensen moeten een aangepaste, nuttige en behoorlijke verzorging krijgen, dat is hun goed recht en daar moet aandacht aan worden geschonken.
|