Enkele post bekijken
  #1  
Oud 3rd November 2010, 16:10
Marieke Hendrickx Marieke Hendrickx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2010
Locatie: meerhout
Posts: 76
Honderd bellers per maand vragen zich te laten blokkeren

zondag 31 oktober 2010 / Auteur: (BM)

De kansspelcommissie waakt over de belspelletjes. Zij beschouwt die niet als een gewone quiz, wel als een echt kansspel. Daarom ziet ze er ook geen graten in dat de rekenpuzzels eerder raadsels zijn die om een blinde gok vragen dan logische rekensommen.
Tegenwoordig controleert een deurwaarder alle antwoorden, en zijn de organisatoren er ook aan gehouden. 'De kansspelcommissie waakt niet alleen over de belangen van de consument', beklemtoont voorzitter Marc Callu. 'Zij moet er ook op toezien dat het spel rendabel kan verlopen.'
Enige misleiding is blijkbaar toegestaan. Callu wijst erop dat de staat er belang bij heeft de spelletjes in stand te houden: ze verdient eraan via de belasting op kansspelen.

Juriste Ine Van Cauwenberge houdt het toezicht op de Vlaamse belspelletjes. Sommige bellers geven honderden, zelfs duizenden euro's per maand aan de spelletjes uit. 'Toch een honderdtal bellers per maand vragen om zich te laten blokkeren, zodat ze niet meer kunnen bellen. Maar je moet opletten met dit cijfer, want daar zitten ook de andere nummers tussen die beginnen met 0905.' Het gaat onder meer ook om de horoscooplijnen en dergelijke.

'Het zijn vaak dezelfden die zich laten blokkeren. Na een tijdje vragen ze een deblokkering, raken weer in de problemen, en willen dan opnieuw niet langer naar die 0905-nummers kunnen bellen.'

Ook het niet-binnenlaten van de kijkers in de studio is geregeld. 'Wij zeggen dat er gemiddeld een oproep per twee minuten moet zijn, met een maximum van vijftien minuten tussen twee oproepen.' Per uur moeten dus dertig kandidaten in de studio geraken.

In het begin van elke uitzending komt het mailadres van de kansspelcommissie in beeld, voor wie vragen of klachten heeft. 'We krijgen er zo een tiental per maand', zegt Van Cauwenberge. 'Als iemand zegt dat een oplossing niet klopte, vragen we de gerechtsdeurwaarder die nog eens te controleren. Als er echt iets fout liep, wordt dat rechtgezet. Dan krijgt die persoon toch zijn prijs, of bieden ze een gratis spel aan. Terugbetalen kan niet altijd: mensen die met een gsm met betaalkaart bellen, kan je nu eenmaal niet bereiken.'

Bron:
http://www.nieuwsblad.be/article/de...cleid=G0B31KA1T


Eigen mening:
Ik denk dat met de komst van belspelletjes op televisie de kans groter wordt om er aan verslaafd te geraken. Mensen vragen zelf om geblokkeerd te worden zodat de verleiding er niet meer is. Het is spijtig dat deze maatschappij het deze mensen moeilijk maakt. Denkspelletjes en gokspelen zijn een zaak die door slimme zakenlui in het leven geroepen zijn om er winst uit te slaan en de kleine man is er de dupe van: Mensen die zelf de grens niet kunnen trekken om wel of niet te bellen, of ook mensen die geloven dat men met zulke spelletjes ‘rijk kan worden., zijn het slachtoffer van deze spelletjes. Ik vind dat deze mensen moeten gewaarschuwd worden via dezelfde media: de televisie maar ik vrees dat dit niet toegestaan wordt omdat ook de overheid verdient aan zulke spelletjes.
Met citaat antwoorden