Enkele post bekijken
  #1  
Oud 2nd November 2010, 16:38
Jolien.Helsen Jolien.Helsen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Oud-Turnhout
Posts: 93
Frankrijk en Groot-Brittannië gaan werking nucleaire wapens testen

Frankrijk en Groot-Brittannië gaan werking nucleaire wapens testen
dinsdag 02 november 2010, 06u29
Bron: belga
Auteur:sdg
Frankrijk en Groot-Brittannië gaan vanaf 2014 gezamenlijk hun nucleaire wapenarsenaal testen via simulatie. Dat zal gebeuren in een gemeenschappelijk centrum in Bourgogne. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron ondertekenen daartoe dinsdag in Londen een verdrag, zo meldt het Elysée.
Het nieuwe centrum, waar de werking van de wapens zal worden gesimuleerd, wordt gebouwd op een bestaande site in Valduc, 45 km ten noordwesten van Dijon en moet vanaf 2014 operationeel zijn. Verwacht wordt dat de bouw van het centrum tegen 2022 helemaal afgewerkt zal zijn.

Britse en Franse wetenschappers zullen er onder andere de werking van de kernkoppen en het nucleair materiaal bestuderen met de bedoeling de levensvatbaarheid en de veiligheid op lange termijn van het nucleaire wapenarsenaal van beide landen te verzekeren. Het nieuwe laboratorium wordt aangevuld met een Frans-Brits onderzoekscentrum dat gevestigd zal zijn in het Britse Aldermaston.

Deze 'nooit geziene samenwerking' zal verlopen met absoluut respect voor de onafhankelijkheid van beide nucleaire strijdkrachten, luidt het aan Franse kant. De Britten bevestigen dat en voegen er aan toe dat er geen nucleaire geheimen zullen worden uitgewisseld.

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben beiden het verdrag geratificeerd dat nucleaire proeven volledig verbiedt en kunnen dus enkel door middel van simulatie in een labo de werking van hun kernkoppen testen.

Eigen mening:
Het samenwerken van beide landen is een positief punt. Waarbij ook nog eens de wetenschap naar voor wordt geschoven. Onderzoek doen naar nucleaire wapens kan voordelig zijn maar ook nadelig. Goed, omdat het onderzoek is naar iets onbekend of van een onderwerp waar men meer over wil weten.
Slecht, omdat we de vraag kunnen stellen: ‘waarvoor gaan ze dit onderzoeken? Kan dit gebruikt worden naar later toe?’

Bron: de standaard: http://www.standaard.be/artikel/det...01&subsection=2
Met citaat antwoorden