Natuurlijk is de tijger niet het enigste dier op uitsterven. Er zijn er honderden anderen. Zoals de Europese bruine beer.
Is laatste beer in de Pyreneeën gestorven?
za 30/10/2010 - 17:43
Camille , de laatste "autochtone" beer uit de Pyreneeën, is hoogstwaarschijnlijk gestorven. Dat meldt de Spaanse dierenrechtenorganisatie Fapas.
Ploegen van Fapas die de beren in de Pyreneeën in de gaten houden, hebben Camille al maanden niet meer opgemerkt. De laatste foto van de beer dateert van 5 februari 2010. Nu leven in de Pyreneeën alleen nog een twintigtal bruine beren die uit Slovenië werden ingevoerd.
Fapas en andere organisaties gaan ervan uit dat Camille het loodje heeft gelegd. Camille was ziek en niet meer zo jong. Ze leefde aan de Spaanse kant van de Pyreneeën.
Fapas vraagt de Spaanse autoriteiten om meer te doen zodat de Europese bruine beer niet volledig uitsterft in de Pyreneeën.
Is de laatste beer in de Pyreneeën gestorven?
Toen ik dit artikel las moest ik ineens denken aan dit artikel dat ik op actualiteit had gelezen. En ik heb ondertussen wat zitten opzoeken en ik ben te weten gekomen dat er niet alleen dieren worden bedreigd maar ook planten, insecten,...
Meestal zijn wij, de mensheid, de oorzaak van dit fenomeen. Dit komt door jager, stropers, en milieuvervuiling. Ik heb jagers en stropers apart gezet gewoon omdat ik vind dat het niet hetzelfde is. Jagers jagen gewoon om de dieren te doden en voor hun eigen plezier. En stropers doen dit om het te kunnen verkopen, bijvoorbeeld het ivoor van een neushoorn.
Zimbabwe 'onthoornt' om stropers te snel af te zijn
* vrijdag 29 oktober 2010, 11u54
* Bron: afp
* Auteur: loa
CHIPINGE NATIONAL PARK - Op het eerste gezicht lijken het gruwelijke beelden. Maar de zwarte neushoorn die op deze foto's bewerkt wordt, is verdoofd, en liep enkele minuten na de - pijnloze - ingreep een hopelijk zorgeloze toekomst tegemoet. De drastische maatregel moet stropers op afstand houden.
Midden jaren negentig was de populatie zwarte neushoorns gekelderd tot een schamel aantal van 300 stuks in heel Zimbabwe. Hardhandig optreden tegen stropers zorgde binnen de paar jaar voor een verdubbeling van de met uitsterven bedreigde soort, maar vorig jaar bereikte hun aantal opnieuw een dip met slechts 400 vertegenwoordigers.
De stropers van vandaag zijn veel gewelddadiger dan die van twee decennia terug. Ze schieten zodra ze patrouilles van de autoriteiten in het vizier krijgen, zo zeggen vertegenwoordigers van de Lowveld Rhino Trust in Zimbabwe. Daarom is de jacht op de jagers weer geïntensifieerd en worden nieuwe strategieën aangewend. Een van de maatregelen bestaat erin de neushoorns vanuit een helikopter te verdoven met pijltjes om ze vervolgens te beroven van hun kostbare hoorn. Een hoorn afzagen is - net als bij nagels - pijnloos, en hoorns groeien - ook zoals nagels - weer aan.
De ingreep is evenwel niet erg efficiënt: het is slechts een tijdelijke oplossing, het is duur en neemt veel tijd in beslag en bovendien is er altijd een groot risico wanneer mensen zich zo dicht bij de onberekenbare dieren moeten begeven. 'Onthoornen mag niet onze enige strategie zijn', zegt Geoffreys Matipano, coördinator van het neushoornbeleid in Zimbabwe. De natuurbeschermers brengen ook chips in bij de zwarte neushoorns om ze te kunnen volgen en patrouilles zijn altijd op de uitkijk voor de stropersbendes.
De hoorn van de zwarte neushoorn is vooral erg geliefd in Azië, waar het gebruikt wordt in allerlei medicijnen: van middelen tegen hoofdpijn tot producten om het seksleven van de gebruiker er weer bovenop te helpen.
artikel over de hoorn van de neushoorn
Men moet ook niet vergeten dat het niet alleen door de mens komt dat er dieren of planten uitsterven. Maar ook door natuurlijke selectie sterven er dieren uit. Zoals ze zeggen: survival of the fittest. Als een dier zich niet kan aanpassen om te overleven, dan zal deze uitsterven. En hier zal de mens weinig aan kunnen doen.
En toch denk ik wel dat wij hier ook een belangrijke factor bij spelen. Gewoon omdat wij het klimaat zo snel veranderen dat deze dieren of planten geen tijd hebben om zich aan te passen. Het zou mij niet echt verbazen of er in de toekomst alleen nog maar plaatjes bestaan van dieren en planten in het wild. Een beetje overdreven, maar toch. De mens zal zich moeten beginnen te mobiliseren om iets aan dat uitsterven te doen. En niet alleen door het te zeggen en het op te schrijven maar door het echt te doen.