Het wantrouwen tussen N-VA en de socialisten is groot. "Ik zit hier niet te blaken van vertrouwen", klonk het zondag bij N-VA-voorzitter Bart De Wever. Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte probeert de plooien ondertussen verder glad te strijken.
De afgelopen dagen liepen de spanningen hoog op tussen N-VA en de socialisten. Frank Vandenbroucke maakte enkele dagen geleden zijn eigen berekeningen over de nieuwe financieringswet. Volgens het voorstel van De Wever zou die Wallonië jaarlijks 90 miljoen euro kosten, maar sp.a-kopstuk Vandenbroucke spreekt dat tegen. Hij heeft het over een half miljard euro.
Ook sp.a'er Louis Tobback haalde recent uit naar de N-VA en dan was er nog de oproep van de socialistische vakbond ABVV om een links front te vormen tegen de N-VA. "Niet de slimste campagne van de laatste jaren", liet sp.a-voorzitster Caroline Gennez al weten.
'Geen gekwetste deerne'
Sp.a probeerde de overwinnaar van de verkiezingen al gerust te stellen dat een regering zonder N-VA geen optie is, maar voorlopig blijft de partij van De Wever op haar hoede.
"Ik vertrouw het echt niet. De linkerzijde is zich aan het organiseren om te zeggen: de N-VA, die moeten we niet", aldus de N-VA-voorzitter in 'De zevende dag'.
Hij wil bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) wel een kans geven. "We gaan niet de gekwetste deerne uithangen. Ik wil geen premier worden, maar ik ben wel de eerste die een volledig voorstel uitschrijft, een compromis."
"Het is niet mijn verantwoordelijkheid, normaal is het diegene die premier wil worden, die zulke teksten maakt, die een regering maakt, die zich smijt. We hebben iemand die dat niet wenst te doen. Ik heb het voor hem gedaan, maar heb het in mijn gezicht gesmeten gekregen. Ik was daar echt kwaad over."
Vande Lanotte
Bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) praat ondertussen verder met de partijvoorzitters. Zondagavond ziet hij uitgerekend Bart De Wever. Maandag komen de groene partijvoorzitters en cdH nog langs.
Motivatie:
Een regering vormen is blijkbaar niet een gemakkelijkste klussen. Dit bewijzen onze eigen Belgische politiekers keer op keer.
Dit artikel laat ons nog maar eens zien wat voor een toestand zich voor doet in ons land. Er is onenigheid, maar hoelang zal deze nog duren? Vele mensen zijn bezorgt over de toekomst van België en dit is ook terecht. De Franse politiekers willen geen akkoord zoals de Vlamingen het willen en de Vlaamse politiekers doen het niet voor minder.
Wat zal er gebeuren als ons politiekers niet overeenkomen? De mensen blijven met verschillende vragen zitten, 1 vraag die velen zich stellen. Wanneer gaan we eindelijk een regering hebben?
Bron:
http://www.gva.be/nieuws/binnenland...n-ver-zoek.aspx