Sp.a en Open Vld steunen hoogdringendheid B-H-V niet
Sp.a en Open Vld steunen geen parlementair intiatief om de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. Ook CD&V'er Raf Terwingen leek niet enthousiast, maar sprak zich niet uit namens de partij. Dat bleek vanochtend in De Zevende Dag. N-VA had die hoogdringendheid vorige week ingediend.
De Kamer verwierp tien dagen geleden al een eerdere vraag van Vlaams Belang en Lijst Dedecker om het splitsingsvoorstel op de agenda van de Kamer te krijgen. N-VA onthield zich toen, om Bart De Wever - die toen nog aan het werk was als koninklijk verduidelijker - geen stokken in de wielen te steken.
Geen federale regering zonder N-VA
In het debat op De Zevende Dag kwam ook naar voren dat de Vlaamse partijen CD&V, sp.a, Groen! en Open Vld een federale regering zonder N-VA niet zien zitten. N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft echter beducht voor een "links front" dat de N-VA buiten zou zetten.
De socialistische vakbond ABVV riep deze week in een campagne op tot linkse frontvorming tegen de N-VA. Samen met de uitspraken van een aantal socialistische kopstukken en de aanstelling van de socialist Vande Lanotte als bemiddelaar zonder de N-VA daarbij te raadplegen, voedde dit de vrees bij de Vlaams-nationalisten voor een regering zonder N-VA, waar de PS op zou aansturen.
"Niet slim van ABVV"
Sp.a-voorzitster Caroline Gennez distantieerde zich van de campagne van het ABVV. Ze noemde het initiatief van het syndicaat "niet slim". Een regering zonder N-VA is volgens haar niet aan de orde. "Dat lijkt me niet de wil van de kiezer", aldus Gennez. Ook Raf Terwingen (CD&V), Stefaan Van Hecke (Groen! ) en Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) lopen niet warm voor een regering zonder N-VA.
N-VA-voorzitter De Wever blijft wantrouwig. "Als je dat allemaal optelt, zit ik niet te blaken van vertrouwen. Als men oprecht is, dan moeten ze onmiddellijk naar hun Franstalige zusterpartijen gaan om te zeggen dat het compromis moet aanvaard worden", zegt hij. (belga/mvdb)
www.hln.be
eigen mening: Ik dacht dat men in de politiek noodgedwongen was om op zoek te gaan naar de meest haalbare compromissen, maar hoe zijn ze nu toch bezig ? Denken ze nu echt dat dit gaat lukken door één partij uit te sluiten? Door campagne te voeren (ABVV) om beïnvloedbare mensen te manipuleren? In een democratische samenleving moet men naar iedereen luisteren en kan het toch niet dat je een partij opzij schuift, omdat deze jou niet zint?! Persoonlijk ga ik akkoord met N-VA-voorzitter Bart De Wever, die vindt dat de Franstalige het compromis moeten aanvaarden.