Laatste kans of kiezen
BRUSSEL - N-VA-voorzitter Bart De Wever zet de Franstaligen voor het blok. Stappen ze niet in een copernicaanse revolutie, dan worden verkiezingen onvermijdelijk.
N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet bereid om nog meer toe te geven dan wat hij in zijn communautair voorstel dit weekend op papier gezet heeft. Met die verklaring maakte de voormalige verduidelijker de inzet van deze ongeziene politieke situatie gisteren glashelder: ofwel grijpen de Franstaligen de laatste kans om toch te gaan onderhandelen over de staatshervorming die De Wever voorstelt. Ofwel is alles écht op en zit er niets anders op dan opnieuw naar de stembus te trekken.
De Franstaligen reageerden gisteren 'diep ontgoocheld' en zeer emotioneel op de tekst van De Wever, die ze al hadden afgeschoten nog voor de inkt droog was. 'Een frontale aanval op België en de Franstaligen, met desastreuze gevolgen', zo catalogeerde Elio Di Rupo (PS) de N-VA-voorstellen. Hij zei 'geschokt' en 'verbijsterd' te zijn. De PS verwerpt de nota op essentiële punten. De personenbelasting die (deels) verschuift naar de deelstaten, de oplossing voor BHV, de passages over Brussel en de manier waarop de N-VA de regio's responsabiliseert: het kan allemaal niet door de beugel.
De Wever voelde zich tot op het bot vernederd door die onverwachte afwijzing. 'Als je zo je nek uitsteekt en dan op die manier het deksel op je neus krijgt, dan zie ik het op dit moment echt niet meer zitten hoe we nog kunnen slagen', zei de N-VA-voorzitter. Hij deed officieel de deur voor nieuwe onderhandelingen niet dicht. Dat gisteren uitlekte dat de N-VA onlangs
www.nva2011.be registreerde als domeinnaam - handig voor het geval er verkiezingen zouden komen - voedde het wantrouwen over de intenties van de Vlaams-nationalisten.
De Wetstraat lijkt gevangen in een gevaarlijk spel. De N-VA verdenkt de PS ervan op nieuwe verkiezingen uit te zijn. De PS denkt hetzelfde over de N-VA. Nochtans zeggen alle partijen in koor dat een nieuwe stembusslag niets oplevert, wel integendeel. Een nieuwe stembusslag zal uitdraaien op een referendum over de toekomst van België, de campagnemolen zal de tegenstellingen tussen noord en zuid nog meer opdrijven en het resultaat, zo tonen alle peilingen aan, zal dezelfde mensen rond de tafel brengen in een nog meer vijandelijke sfeer.
Een afkoelingsperiode en een nieuwe poging om te onderhandelen dringen zich op. De koning laat vanaf vandaag opnieuw de partijvoorzitters langskomen in Laken. Wellicht zoekt hij een verzoeningsfiguur tussen de twee 'vernederden' Di Rupo en De Wever. Het worden echt de onderhandelingenvan de laatste kans.
Bron: De Standaard
Datum: 19/10/2010
Auteurs: Isabel Albers , Bart Brinckman
Eigen mening:
Niewe verkiezingen lijken mij echt overbodig.
Uit een rondvraag van Het Nieuws van VTM blijkt dat de populariteit van Bart De Wever nog toeneemt, ondanks het mislukken van zijn opdracht als koninklijk verduidelijker. 7 op de 10 Vlamingen blijft achter De Wever staan. (bron:
www.vtm.be)
Zoals hier al wordt aangehaald, denk ik dat NVA en PS weer de meerheid van de stemmen achter zich zullen krijgen. Dit haalt dan toch niets uit?
Of gaan we Russische roulette spelen? ‘Nu is NVA aan de macht, nu mag die de zwarte piet spelen!’ Wie wordt het de volgende keer?
De Franstaligen lijken nog altijd te geloven dat de NVA op de één of andere manier weggetoverd kan worden: dat hun overwinning éénmalig was, en dat het na één verkiezing wel weer verdwijnt.
De Franstaligen reageerden gisteren 'diep ontgoocheld' en zeer emotioneel op de tekst van De Wever, die ze al hadden afgeschoten nog voor de inkt droog was.
Volgens mij is dit een wraakactie van de PS, omdat Di Rupo’s als preformateur heeft gefaald. Amper na enkele uren werd de tekst van De Wever al afgeschoten, terwijl de overige Vlaamse partijen zich nog in beraad hielden. Dat kan je toch niet ernstig nemen?