Overnamenieuws geeft Wall Street wat hoop
12/10/2010
De Europese beurzen zijn dinsdag duidelijk lager gesloten, voor de derde keer in vier dagen al. De Britse huizenprijzen en China warende boosdoeners, terwijl op Wall Street beleggers al vooruitblikken op de cijfers van chipreus Intel. Toch is de sfeer niet helemaal somber, met dank aan overnamenieuws, onder meer uit de farmasector.
Wall Street ontstnapt niet aan de negatieve sfeer op de beurzen, al vallen de verliezen relatief goed mee. In de ochtendhandel verliest de Dow Jones zo'n half procent, de Nasdaq kan zelfs een bescheiden winst op de tabellen zetten. Wall Street kan zich daarmee maar gedeeltelijk optrekken aan een rondje fusieberichten, met de overname van King Pharma door Pfizer en geruchten als zou L'Oréal een stevig bod op cosmeticagroep Avon voorbereiden.
De Aziatische beurzen zetten vanmorgen al de toon met verliezen van 1 à 2 procent. Het was de slechtste sessie in zes weken na berichten dat China de kapitaaleisen voor zes banken tijdelijk verstrengt. Dat zal de kredietgroei en dus vermoedelijk ook de economische groei afremmen.
De verliezen op de Europese beurzen en op Euronext Brussel liepen ook op tot 1 procent, maar de streepjes optimisme op Wall Street deden die verliezen toch wat teruglopen op het einde van de dag.
Vooral grondstofaandelen, die altijd hevig reageren op nieuws uit China, kregen rake klappen. De index van Europese grondstofaandelen ging tot 2 procent lager, maar wist dat verlies bij het slot toch ook te halveren. ArcelorMittal kreeg een tikje na een winstwaarschuwing bij de Koreaanse concurrent Posco.
In Europa maken ook de Britse woningprijzen beleggers bezorgd. Volgens een rondvraag van het Royal Institution of Chartered Surveyors zijn de huizenprijzen in het VK vorige maand verder gedaald. De zwakke Britse huizenmarkt doet de twijfel over de sterkte van het economisch herstel toenemen. Volgens de British Chambers of Commerce is de Britse economie in het derde kwartaal 'aanzienlijk vertraagd'.
Op Euronext Brussel verloor Dexia 3 procent na de bekendmaking van een strategisch plan, dat vandaag wordt voorgesteld op een beleggersdag. De focus komt op Turkije en de retailactiviteiten(1) te liggen, zo blijkt. Tegen 2014 moeten de retailactiviteiten goed zijn voor ongeveer 60 procent van de totale opbrengsten van de groep. In 2012 zou Dexia weer een cashdividend uitkeren(2). De negatieve koersreactie dient wel in de juiste context geplaatst: maandag was het aandeel Dexia 6,2 procent aangedikt.
Jensen Group schoot omhoog na een analistenrapport van KBC Securities.(3) Het beurshuis herneemt de opvolging van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 13,3 euro. 'De groeiende waterschaarste, hogere energiekost en stijgende arbeidskosten in Azië zullen de vraag naar automatisering in het volledige wasproces aanwakkeren', meent analist Guy Sips.
Galapagos wordt een leverancier van chemische stoffen van het Amerikaanse National Cancer Institute(4). Het contract is over drie jaar goed voor 3,7 miljoen euro. Het aandeel ging vlot hoger.
Tigenix zat ook bij de grootste stijgers op de brede markt. Het aandeel zit al een tijdje op een roetsbaan. Connect kreeg een tik van van bijna 15 procent na de enorme (onverklaarbare) hausse van gisteren.
Wat staat er later vandaag nog te gebeuren?
Om 20 uur krijgen we inzage in de notulen van de laatste Fed-vergadering. Het is vooral zoeken naar signalen over de timing van 'quantitative easing', het bijdrukken van geld om obligaties en andere financiële activa op te kopen. Door de publicatie vorige vrijdag van ontgoochelende werkgelegenheidscijfers in de VS (in september) gaan marktanalisten er steeds meer van uit dat de Fed het monetair beleid verder gaat versoepelen. De markt zit in de zogeheten 'sweet spot'. Dat betekent dat slecht nieuws als goed nieuws wordt geïnterpreteerd. Slecht economisch nieuws verhoogt namelijk de kans op extra Fed-maatregelen om de economie er bovenop te helpen.
Het resultatenseizoen in de VS komt stilaan op snelheid. Intel publiceert vandaag nabeurs kwartaalresulaten. Analisten verwachten dat de kwartaalwinst met 34 procent steeg tot 50 dollarcent per aandeel. De omzet steeg vermoedelijk met 17 procent tot 11 miljard dollar. Intel is een barometer voor de hele technologie-industrie aangezien de Intel-chips in tal van producten verwerkt worden. Intel stuurde eind augustus reeds een omzetalarm uit en zei toen dat het de omzetdoelstelling van 11,2-12 miljard dollar niet zou halen.
Bron:
http://www.tijd.be/nieuws/geld_-_be...-3452.art?ckc=1