
7th October 2010, 16:27
|
 |
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Wat verliezen we als de K weg is uit KU Leuven?
Wat verliezen we als de K weg is uit KU Leuven?
De KU Leuven, de Katholieke Universiteit Leuven, buigt zich over de vraag of ze de K nog wel wil behouden in haar benaming. Dat is een koerswijziging.
Gisteren ging ze nog een robbertje vechten in Rome om te verhinderen dat men zou beslissen haar K af te nemen, zoals ooit met de Universiteit Nijmegen is gebeurd.
Vandaag stelt ze zelf de vraag of ze de K nog wil. Niet de misbruiken in de kerk zijn de aanleiding. Wel de houding van Rome over biomedische kwesties: het gebruik van embryo's, in-vitrofertilisatie, stamcelonderzoek.
Gisteren, dat was onder de vorige rector, Marc Vervenne, theoloog en bijbelkenner. Hij hechtte belang aan het officiële label van de K. Dat is in zíjn domein van belang voor het aantrekken van buitenlandse studenten en wetenschappers. Vandaag is de rector een medicus, Marc Waer. In de biomedische wetenschappen ervaart men de K als een rem voor het aantrekken van buitenlandse studenten, onderzoekers en onderzoeksprojecten.
Beiden hebben dezelfde houding tegenover het biomedisch onderzoek: 'Als Rome ons verplicht te kiezen tussen ons ethisch afgewogen embryo-onderzoek en de K, dan kiezen we dat embryo-onderzoek'. Maar Marc Vervenne wou Rome nog veranderen; Marc Waer niet meer.
Wat het wordt, moet de KU Leuven intern beslissen. Heeft de brede samenleving er belang bij? Een beetje.
Velen vinden de K in de KU Leuven archaïsch. Veel studenten en professoren trekken zich van die K ook niet veel aan. Onderzoekers en opdrachtgevers die West-Europa en zijn universiteiten kennen, weten dat en weten ook dat de KU Leuven geen creationisten kweekt.
Maar voor de brede samenleving is het een verrijking als de universiteiten niet allemaal hetzelfde zijn, als er zijn die een kleur hebben, als dat hun wetenschap niet remt.
Het is ook interessant als er een universiteit is waar een dialoog plaatsheeft tussen wetenschap en een levensovertuiging. Het is belangrijk dat de wetenschap het geloof kan bevragen en het geloof de wetenschap.
Maar het is nu ook geen ramp als dat wegvalt.
Vooral omdat er mechanismen zijn om dat anders op te vangen. Bij het opgaan van de katholieke Ufsia in de pluralistische Universiteit Antwerpen is dat opgevangen door in het curriculum van iedere student 'een confrontatie' met 'een levensbeschouwing' in te schrijven en door een geëigend onderzoeks- en dialooginstituut.
Conclusie: het is een verlies voor de samenleving als de KU Leuven haar K verliest, maar een ramp is het niet.
Het verlies voor de kerk is veel groter. Zij verliest een voedingsbodem. Maar dat krijg je als de kerk ervoor kiest om meer instituut dan gemeenschap te zijn, en als dat instituut dan kiest voor de oude leer en niet voor de actuele pastoraal.
DS, 07-10-2010 (Guy Tegenbos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|