Aantal jongeren in tweedekansonderwijs sterk gestegen
BRUSSEL - Het aantal jongeren dat tweedekansonderwijs volgt, is op twintig jaar tijd explosief gestegen, zo meldt de VRT-nieuwsredactie woensdagmiddag.
Terwijl in 1988 slechts 0,8 procent van de leerlingen jonger was dan 21, is dat nu al 46 procent.
Het tweedekansonderwijs was oorspronkelijk bedoeld voor oudere mensen zonder diploma van het secundair onderwijs, om hen de kans te geven om toch nog dat diploma te halen. Tegenwoordig volgen ook veel jongeren dat type onderwijs. Vaak gaat het om zittenblijvers die zonder diploma het secundair onderwijs hebben verlaten.
De Federatie van Tweedekansonderwijs is niet geheel gelukkig met die evolutie. 'Het kan toch niet de bedoeling zijn dat wij gewoon een voortzetting zijn van het secundair onderwijs', zegt Inge De Win van de federatie.
'Ik denk dat binnen het secundair onderwijs een flexibel systeem moet komen voor leerlingen die schoolmoe zijn, zodat die leerlingen toch op de secundaire schoolbanken blijven zitten.'
Een individueel leertraject zou volgens de Federatie Tweedekansonderwijs helpen om jongeren in het middelbaar onderwijs te houden.
Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20101006_082
Eigen Mening: De helft van de leerlingen in het tweedekansonderwijs is nog geen 21 jaar! Zij hebben vaak hun middelbaar onderwijs niet afgemaakt en willen een 'tweede kans'. Verontrustend? Ja. Het kan niet de bedoeling zijn dat jongeren school beu zijn en er mee stoppen met in het achterhoofd 'er bestaat altijd nog tweedekansonderwijs'. Dit laatste is tevens in de eerse plaats bedoeld voor volwassenen.
Jongeren die halverwege hun studies stoppen in het secundair onderwijs, doen dat omdat ze schoolmoe zijn of andere problemen hebben. Zouden wij leerkrachten kunnen voorkomen dat leerlingen schoolmoe worden? Misschien wel. Hierover moet worden nagedacht.
Tine Keersmaekers