Enkele post bekijken
  #2  
Oud 4th October 2010, 17:48
Viky Op de Beeck Viky Op de Beeck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Lier
Posts: 79
Vlaamse partijen kritisch voor De Wever

CD&V, sp.a en Groen!, de Vlaamse partijen die mee aan de onderhandelingstafel zaten, reageren kritisch op de oproep van N-VA om tabula rasa te maken.
Sp.a roept op om te stoppen met stratego spelen
Sp.a-voorzitster Caroline Gennez roept op "de stratego nu stop te zetten". Ze gelooft dat er redelijke elementen op tafel lagen waarmee redelijke mensen een compromis zouden kunnen smeden, zowel rond fiscale autonomie als rond het versterken van de federale sociale zekerheid, maar volgens haar hebben PS en N-VA geen onderhandelaars met een mandaat naar de zogenaamde highlevelgroep gestuurd.

Ze hekelt ook dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zichzelf heeft uitgeroepen tot formateur en, naar het Nederlandse voorbeeld, bereid is gedoogsteun te bieden aan de regering in lopende zaken. Ze stelt daarbij dat diezelfde regering geen staatshervorming heeft gerealiseerd, drie jaar stilstand op haar palmares heeft staan en is afgestraft door de kiezer.

Voor sp.a komt het er op aan dat moet worden onderhandeld over een nieuwe regering met een nieuw regeerakkoord. "We gaan toch niet doen alsof er niets gebeurd is op 13 juni. Dat zou al te ironisch zijn", dixit Gennez. Ze benadrukt wel dat haar partij altijd beschikbaar is om mee te werken aan oplossingen en concrete voorstellen van oplossingen zal blijven formuleren. We willen een deel van de oplossing zijn. We zijn nooit een deel van het probleem geweest, luidt het.

Gennez roept de overwinnaars van de verkiezingen in het noorden en het zuiden op echt hun verantwoordelijkheid te nemen. Het verhaal van de sluiting van Opel illustreert volgens haar pijnlijk de nood aan een krachtdadige regering.

CD&V wil open en constructief blijven samenwerken
"De CD&V zal met een open en constructieve instelling meewerken aan de regeringsvorming of aan een communautair akkoord, indien de partij in de toekomst gevraagd wordt", meldt CD&V-voorzitter Wouter Beke in een persmededeling. "Maar alle mogelijke speculaties over de uittredende regering zijn niet aan de orde."

CD&V-voorzitter Wouter Beke wijst er in een mededeling op dat zijn partij de PS en de N-VA alle kans gegeven heeft om tot een communautair akkoord te komen. "Vanaf dag één hebben wij ons open en constructief opgesteld om mee te zoeken naar goede oplossingen. Indien wij in de toekomst gevraagd worden om mee te werken aan de regeringsvorming of aan een communautair akkoord, zullen we met dezelfde houding en met even veel energie aan de onderhandelingstafel komen en onze voorstellen verdedigen", aldus Beke.

De partij heeft actief meegewerkt aan de onderhandelingen en legde voorstellen op rafel over gezondheidszorg, kinderbijslag, justitie, arbeidsmarkt en de financieringswet. Beke herhaalt dat CD&V homogenere bevoegdheden wil op het vlak van arbeidsmarkt, gezondheidszorg, justitie, gezinsbeleid, energie, mobiliteit, huisvesting en binnenlandse zaken. Via een nieuwe financieringswet moeten de verschillende overheden tot verantwoordelijkheid worden aangezet, waarbij het finale resultaat moet zijn dat het zwaartepunt bij de deelstaten komt te liggen.

Intussen blijft de uittredende regering de lopende zaken op een verantwoorde manier afhandelen. Speculaties daarover zijn niet aan de orde, benadrukt Wouter Beke nog.

Groen!: "De Wever moet nu initiatief nemen"
Groen! vindt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever nu het initiatief moet nemen om de politieke impasse weer vlot te trekken. Dat zegt de partij in een opmerkelijke korte reactie op de vraag van N-VA om de onderhandelingen van nul te herbeginnen. De Vlaamse groenen zullen elke vraag tot medewerking voor het leveren van een tweederde meerderheid "grondig" evalueren.

"Het is niet meer dan logisch dat N-VA voorzitter De Wever als voorzitter van de grootste Vlaamse partij nu het initiatief neemt. Groen! blijft voorstander van een sociale staatshervorming.

Iedere vraag tot medewerking voor het bereiken van een tweederde meerderheid, zal grondig geëvalueerd worden", zegt Groen!-voorzitter Wouter Van Besien in een mededeling.

De Morgen- 4/10/10


Eerst en vooral ben ik niet volledig akkoord met Eva haar mening. Ja de onderhandelingen van de voorbije maanden hebben ons, de belastingbetalers, weeral een pak geld gekost. En uiteraard vind ook ik dat niet goed. Maar als dit nu eenmaal nodig is om ons 'Belgenlandje' zonder 'ridicule' splitsing terug draaiende te krijgen, so be it!
Het is zo dat de onderhandelingen weeral veel te lang aanslepen. Maar ik begrijp zeer goed dat Bart De Wever weer eens opnieuw wil starten. Als het moet dan moet het! Ze kwamen misschien weer zeer dicht bij een akkoord. Maar stelt er zich nog iemand de vraag of dit akkoord ook goed was geweest en enig nut had gehad? Het enige wat ze ermee zouden bereikt hebben was dat we eindelijk een nieuwe regering zouden hebben. En heel misschien een minimale verbetering op enkele financiële en sociale punten.
Maar Bart heeft gelijk dat hij hier niet voldoening mee neemt. Hiervoor zijn op 13 juli geen nieuwe verkiezingen ingeroepen.

Over volgende reactie van Caroline Gennez ben ik ook niet te spreken.
Citaat:
'Ze hekelt ook dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zichzelf heeft uitgeroepen tot formateur en, naar het Nederlandse voorbeeld, bereid is gedoogsteun te bieden aan de regering in lopende zaken. Ze stelt daarbij dat diezelfde regering geen staatshervorming heeft gerealiseerd, drie jaar stilstand op haar palmares heeft staan en is afgestraft door de kiezer.

Is het niet de NVA die massaal verkozen is door de vlamingen? En komt daar ook niet bij dat Bart De Wever ZELF massaal veel stemmen heeft gekregen? Hij is door 'het volk' gevraagd om de leiding te nemen. En eindelijk doet een verkozene ook eens effectief zijn werk. Dat dit niet altijd even handig uitkomt voor de overige partijen zal heel waarschijnlijk het geval zijn. Maar dankzij Bart krijgen de Vlamingen eindelijk een echte stem.

Ja, er zijn nog eindeloze onderhandelingen op komst. Maar Bart De Wever heeft gelijk het nog niet op te geven door met iets akkoord te gaan waar iedereen maar half achter staat.
Met citaat antwoorden