24th July 2010, 16:10
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Te kleine gemeenten grootste hypotheek
Te kleine gemeenten grootste hypotheek
BRUSSEL - Het Groenboek Interne Vlaamse Staatshervorming oogt degelijk en verwerkt veel wetenschappelijke inzichten en buitenlandse ervaringen. Maar de grootste hypotheek die weegt op het geven van meer macht aan de gemeenten, zijn de gemeenten zelf. De meeste Vlaamse gemeenten zijn te klein om afdoende bestuurskracht te hebben en om meer taken professioneel te kunnen vervullen. Een groot deel van de gewraakte ‘oncontroleerbare intermediaire structuren' hebben ze zelf opgericht omdat ze hun taken niet aankonden.
De helft van de Vlaamse gemeenten heeft minder dan 14.000 inwoners (mediaan). 25.000 wordt vaak geacht het minimum te zijn om enige bestuurskracht te ontwikkelen. De gemiddelde gemeente in Nederland telt 38.000 inwoners; in Denemarken 56.000 en in Noord-Rijnland-Westfalen 45.000.
De Vlaamse regering werkte een regeling uit om gemeenten tot vrijwillige fusies te verleiden. ‘Veel gemeentebestuurders erkennen de nood aan schaalvergroting', zegt Geert Bourgeois. Maar niet één durft dat publiek zeggen. De enigen die dit wel deden, waren Kruibeke en Beveren, maar recent haakte Beveren af.
‘Ik vrees in deze regeerperiode geen enkele fusie te kunnen meemaken', erkent de minister.
Het uitzuiveren van het rommelige bestuurlijke middenveld, kan dan ook niet lukken.
De tweede hypotheek is de ‘verkokering' van de Vlaamse overheid zelf. Die is nog niet doorbroken; iedere administratie legt als een regelnicht eigen regels op aan de gemeenten.
DS, 24-07-2010
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|