
11th June 2010, 01:26
|
 |
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Puzzelen om een coalitie te maken
Puzzelen om een coalitie te maken
BRUSSEL - Mark Rutte, de leider van de VVD, wilde voor 1 juli een coalitie hebben. Nu blijkt dat de kiezers zo verdeeld hebben gestemd, lijkt het moeilijk om een regering samen te stellen.
De Nederlandse regering zal moeten bezuinigen en daarom hopen specialisten dat de nieuwe regering een sterke ploeg zal vormen. Wil de nieuwe regering een afspiegeling zijn van de wil van de kiezers, die de liberale VVD en de populistische PVV extra zetels hebben gegeven, dan moet een rechtse coalitie aan de macht komen. Grondwetspecialisten wijzen erop dat de toekomstige regering ook een draagvlak in de Eerste Kamer moet hebben. Daar heersen andere machtsverhoudingen, omdat de verkiezingen voor de Eerste Kamer volgend jaar zullen plaatsvinden. Als de nieuwe regering geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft, dan kunnen de Nederlandse senatoren alle wetten van de nieuwe regering tegenhouden.
Er zijn drie coalitiemogelijkheden die een informateur kan onderzoeken.
1. Regering van nationale eenheid
VVD+PvdA+CDA= 82 zetels
Goed omdat deze coalitie zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer een meerderheid heeft. De traditionele partijen hebben ervaring om in moeilijke omstandigheden te besturen. Men gaat ervan uit dat deze regering voldoende stabiel kan zijn om zware besparingen door te voeren.
Slecht omdat de ‘regering van nationale eenheid' de PVV van Geert Wilders (24 zetels) buitenspel zet en die spreekt namens veel kiezers die zich afkeren van de traditionele partijen. Bovendien is het niet zeker dat het CDA aan de coalitie wil deelnemen.
2.Een rechtse coalitie
VVD+PVV+CDA: 76 zetels
Goed omdat de rechtse coalitie de uitslagen van de verkiezingen weerspiegelt. Geert Wilders van de PVV heeft duidelijk gezegd dat hij wil mee regeren. Tijdens de campagne had hij de verhoging van de pensioenleeftijd als een breekpunt genoemd, maar gisteren zei hij al dat hij over de pensioenleeftijd wil onderhandelen. Met deze coalitie kan een eenduidig beleid gevoerd worden: de drie partijen kunnen overeenstemming vinden over het migratiebeleid en de aanpak van de onveiligheid en geen van de drie willen ze de fiscale voordelen van de woonhypotheken afschaffen.
Slecht omdat het onzeker is of het CDA deel wil uitmaken van een regering met de PVV. Voor veel christen-democraten is de opruiende taal van Wilders tegen de islam onaanvaardbaar. De VVD noemt het economisch programma van de PVV dan weer te links. De PVV is een jonge partij, die misschien niet stabiel is. Als de nummer twee van de PVV Hero Brinkman, die nu al dissidente geluiden laat horen, uit de partij zou stappen, dan is de coalitie haar meerderheid kwijt. Deze coalitie heeft ook geen meerderheid in de Eerste Kamer.
3. Paars Plus
VVD+PvdA+GroenLinks+D66 : 81 zetels
Goed omdat in Paars Plus zowel links als rechts zitten. Het CDA dat bij deze verkiezingen is afgestraft, verhuist naar de oppositie. Na acht jaar regeringen onder leidingen van het CDA, brengt Paars Plus een nieuwe wind.
Slecht omdat de PVV, die de meeste zetels heeft bijgewonnen, niet deelneemt aan de regering. Een regering waarin drie linkse partijen zetelen, is geen weerspiegeling van de uitslag waarin de meeste kiezers rechts hebben gestemd. VVD-kiezers willen dat hun partij met de PVV regeert.
In deze regering zijn de inhoudelijke verschillen groot. Een regering met vier partijen kan minder stabiel zijn dan een coalitie met drie. Paars Plus heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer.
Blog DS, 11-06-2010
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|