10th June 2010, 18:44
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Chinezen leren consumeren
Chinezen leren consumeren
Made in China staat bij ons al jaren voor goedkope kledij en dalende prijzen voor consumentenelektronica. De kans is groot dat het de volgende jaren een ietsje minder goedkoop wordt.
In het economische hart van China langs de kust zijn de werknemers immers de lage lonen, zware arbeidsomstandigheden en het almaar duurdere leven beu.
De Japanse autobouwer Honda ziet zijn Chinese fabrieken in de kustprovincies de ene na de andere stilvallen door stakingen. Apple moet uitleggen dat de Chinese fabrieken van Foxconn waarin iPhones en iPads worden gemaakt geen sweatshops zijn waarin de werknemers zodanig worden uitgebuit dat ze zelfmoord plegen. Een fastfoodketen die tientallen Kentucky Fried Chicken- en Pizzahut-eettenten uitbaat in het noordoosten van China krijgt af te rekenen met prikacties.
Stakingen in China waren tot voor kort zeer zeldzaam en leverden weinig of niets op. Vandaag reppen de Chinese overheid en de bedrijfswereld zich om via forse loonsverhogingen stakingsacties af te wenden of te beëindigen. Bij Foxconn - goed voor 400.000 jobs in het zuiden van China - gaat het zelfs om 70 procent meer loon.
Maar het gaat toch wat te ver om daaruit meteen te besluiten dat het gedaan is met het goedkope China, stelt Frank Vandermarliere, economist van de technologiefederatie Agoria.
De kans is volgens hem zelfs klein dat een dergelijke loonopslag de iPhone of iPad bij ons veel duurder gaat maken. Vandermarliere wijst erop dat de Chinezen een actief prijzenbeleid voeren om de producten die ze absoluut willen exporteren concurrentieel te houden. En hij voegt eraan toe dat de lonen in China ondanks de loonopslag nog lang niet te vergelijken zijn met de lonen bij ons. De lonen liggen daar tussen de 50 en 600 euro per maand. Met een gemiddelde van 250 euro.
Een perfecte illustratie is de aankondiging gisteren van de Chinese overheid om in Shenzen, de grote zuidelijke economische groeipool van China, het minimum maandloon met 15,8 procent op te trekken tot 1.100 yuan. In euro's gerekend komt dat neer op 135 euro per maand. In België bedraagt het wettelijke bruto minimumloon 1.387 euro. Nog altijd tien keer zoveel dus.
De enorme arbeidsreserve in China zorgt er volgens Frank Vandermarliere ook voor dat de lonen de volgende jaren niet even hard kunnen blijven stijgen.
En als de Chinese producten de komende jaren toch duurder worden, zal dat eerder te maken hebben met de euro dan met de hogere lonen voor de Chinese werknemers, verwacht Vandermarliere. De Europese eenheidsmunt is immers serieus in waarde gedaald. Dat zal Made in China- producten bij ons duurder maken omdat de Chinese munt gekoppeld is aan de dollar. In België gaan we daar overigens niet zo heel veel van merken, voegt hij er nog aan toe. Amper 8 procent van de producten die ons land importeert, komen uit China.De loonopslag zegt wel iets over de economische ontwikkeling van China zelf. De batterij loonsverhogingen staat symbool voor de economische bocht die China aan het nemen is. De Chinese overheid moest lessen trekken uit de zware economische crisis van eind 2008 en de eerste helft van 2009. Enkel produceren voor de export heeft ook in China veel fabrieken doen stilvallen. Werknemers moesten massaal teruggestuurd worden naar hun woonplaats in het Chinese binnenland.
De nieuwe marsrichting is produceren voor de Chinezen zelf. Maar dat houdt wel in dat de levensstandaard van meer en meer Chinezen omhoog moet. Ze moeten voldoende koopkracht hebben om te kunnen consumeren.
Daarbij komt nog dat in de economische metropolen langs de Chinese kust het leven zeer duur is geworden.
Met als gevolg dat veel van de werknemers die tijdens de crisis terug naar het binnenland werden gestuurd zelfs geen zin meer hebben om weer ver van huis aan de slag te gaan. Ze willen maar terug naar de kustprovincies, als ze hun graantje kunnen meepikken van de grotere welvaart.
In tegenstelling tot enkele jaren geleden zijn ze ook niet meer verplicht om vele honderden kilometers van huis werk te zoeken, want er is meer en meer werk dichter bij huis. Dat hebben ze te danken aan de Chinese overheid. Die heeft de jongste jaren immers de economische ontwikkeling van het achtergebleven binnenland zwaar gestimuleerd.
Pascal Sertyn is redacteur economie
DS, 10-06-2010
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|