Israel, hef die blokkade op
Israel, hef die blokkade op
Welke bedreiging voor zijn nationale veiligheid vormde het Gaza-hulpkonvooi eigenlijk voor Israël, dat de regering van premier Benjamin Netanyahu besloot om de zes schepen in internationale wateren te enteren?
Het kan best zijn dat Israël niet gelukkig was met de aanwezigheid van sommige individuen op de boten, zoals Raed Salah van de Islamitische Beweging in Israël. En het is duidelijk dat niet alle actievoerders aan boord van de Mavi Marmara, een van de schepen, pacifisten of aanhangers van geweldloos verzet waren.
Maar tot bewijs van het tegendeel, vervoerden de actievoerders geen raketonderdelen voor Hamas, dat de Gazastrook controleert. De lading bestond uit hulpgoederen en cement voor de bevolking van Gaza. En de actie was bedoeld om de aandacht te vestigen op het lot van de Palestijnen in de Gazastrook, die sinds de machtsovername van Hamas in 2007 door de Israëlische blokkade in ‘de grootste gevangenis ter wereld' leven.
Wie dit omschrijft als ‘een opzettelijke provocatie van radicale islamitische elementen in het kader van de internationale jihad', zoals de Israëlische regering, verliest aan geloofwaardigheid.
De ‘collateral damage' van de roekeloze Israëlische bestorming van het hulpkonvooi, valt niet te overzien: verschillende doden, een heropflakkering van de spanning in de regio, een nieuwe tegenslag voor de inspanningen van de Amerikaanse president Barack Obama om (indirecte) vredesonderhandelingen op gang te trekken tussen Israël en de Palestijnen.
Met zijn aanval heeft Israël veel meer de aandacht gevestigd op het lot van de Palestijnse bevolking in Gaza dan de activisten hadden kunnen doen als ze gewoon met hun schepen hadden mogen aanleggen. Al meer dan drie jaar wordt een bevolking collectief gestraft voor een machtsstrijd tussen Palestijnse facties onderling – een schending van het internationaal humanitair recht. Israël heeft het recht om zich te verdedigen tegen Hamas, maar niet om de 1,5 miljoen inwoners van de Gazastrook te veroordelen tot armoede.
De internationale veroordeling na de aanval is unisono – al valt de voorzichtige reactie uit Washington op. Maar verontwaardiging uiten is te makkelijk.
Er moet collectief druk gezet worden op Israël om de blokkade van de Gazastrook op te heffen voor humanitaire hulp en commerciële goederen.
En er moet een onafhankelijk onderzoek komen, op last van de VN-Veiligheidsraad, om na te gaan wat er precies gebeurd is. Daarbij moet ook worden bekeken of er wapens aan boord waren van de Mavi Marmara. Als het onderzoek van de VN tot de vaststelling zou komen dat het Israëlische leger voorbarig buitensporig geweld heeft gebruikt, zou dat niemand verbazen. En dan moeten daar dit keer ook gevolgen aan verbonden worden.
DS, 01-06-2010 (Bart Beirlant)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|