B-H-V begraven - Verhofstadt vraagt vertrouwenstemming in parlement
BRUSSEL _ De splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde komt er niet. Vrijdag vraagt premier Verhofstadt (VLD) de vertrouwensstemming in de Kamer. Hij zal dat vertrouwen krijgen.
Om half elf gisterenavond gooide Guy Verhofstadt de handdoek in de ring. De groep van dertien zag geen oplossing voor het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. Deze morgen trekt Verhofstadt naar de koning om verslag uit te brengen over zijn mislukking. Vervolgens komt er een mededeling in het parlement waarin de premier het vertrouwen zal vragen.
Het lijdt geen twijfel dat Verhofstadt, wellicht vrijdag, dit vertrouwen zal krijgen. De meerderheidspartijen spraken af dat ze niet wilden struikelen over dossier 177, zoals SP.A-voorzitter Steve Stevaert het steeds noemde. De zitting van de kamercommissie voor Binnenlandse Zaken, waar deze middag over een Vlaams splitsingsvoorstel zou worden gestemd, wordt afgeblazen.
Paars had geen zin in vervroegde verkiezingen. Ook een eventuele coalitiewissel zou de splitsing geen stap dichterbij brengen. De meerderheid gaat er namelijk van uit dat de Franstaligen tegenover CD&V-kartelpartner N-VA nog veel minder inschikkelijk zouden zijn. De Vlaamse meerderheidspartijen wilden dan weer niet het risico lopen op de alarmbelprocedure van de Franstataligen.
Door het dossier B-H-V onopgelost aan de kant te schuiven, exporteert paars de moeilijkheden naar de Vlaamse regering. CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen wilden daarover gisterenavond nog niet speculeren. CD&V en N-VA dreiegden eerder met een crisis in de Vlaamse regering wanneer B-H-V niet zou worden gesplitst. Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) ontkende gisteravond ten stelligste dat hij door koning Albert onder druk zou zijn gezet om het splitsingsdossier niet tot een crisis te laten uitgroeien. Volgens Leterme is dat verhaal, gelanceerd door Gerolf Annemans (Vlaams Belang), een ,,kwakkel’’ en zou het ,,institutioneel ook hoogst ongepast zijn’’.
De mislukking van de onderhandeling stond gisterenavond een beetje in de sterren geschreven. De Vlaamse partijen, met Spirit op kop, vonden de prijs voor een gedeeltelijke splitsing te hoog. Verhofstadt probeerde bovendien door te drukken dat de Franse gemeenschap in de Vlaamse faciliteitengemeenten bevoegd zou worden voor onderwijs, welzijn en cultuur. Toen trapten de SP.A en Spirit op de rem.
Krijgt de Franse Gemeenschap bevoegdheden inzake sport, cultuur, onderwijs en welzijn in de Vlaamse rand rond Brussel? En welke Franstaligen uit Halle-Vilvoorde mogen zich voor welke periode in Brussel inschrijven om er te stemmen voor een Franstalige kandidaat? Met die cruciale vragen gingen de paarse onderhandelaars de avond in.
Op de tafel lagen de contouren van een akkoord. Zo komt er een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde voor de Kamer, maar niet voor het Europees Parlement. Voor de Senaat lijkt de splitsing overbodig, omdat de onderhandelaars die instelling willen vervangen door een paritaire assemblee met vertegenwoordigers uit de regionale parlementen en wat gecoöpteerden. Maar dat akkoord (een herneming uit 2002) impliceert wel 50 bijkomende ,,nationale’’ kamerleden die volgens een Nederlandstalige of Franstalige kieskring worden verkozen. Of daar de splitsing geldt, was gisteren niet duidelijk. Voorts was er eensgezindheid over de verticale splitsing van het gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Ook zou de toepassing van de rondzendbrieven-Peeters en -Martens worden verzacht. Voor de Brusselse hoofdstad zou er meer geld worden vrijgemaakt. Ten slotte zou de verplichte tweetaligheid voor de Brusselse ambtenaren worden afgezwakt.
Maar hoe zit het dan met de ,,prijs’’? Franstaligen uit Halle-Vilvoorde mogen zich inschrijven in Brussel om daar op een Franstalige kandidaat voor de Kamer te stemmen. Dat recht verschilt naargelang van de woonplaats (en dus van het percentage Frantaligen in de gemeente in kwestie) en zou ook uitdovend zijn. Over de concrete modaliteiten werd gisteravond bikkelhard onderhandeld.
Ander heikel punt waren de bevoegdheden die de Franse Gemeenschap in de Vlaamse faciliteitengemeenten zouden krijgen. Concreet komt de regeling neer op een virtuele uitbereiding van Brussel. Voor Spirit was dit absoluut onaanvaardbaar. De partij verliet daarom gisterenavond voortijdig de onderhandelingen. In de loop van de dag zette de kartelpartner van SP.A zijn ongenoegen verder in de verf, zeer tot ergernis van de VLD, die zich op haar Vlaamse flank aangevallen voelde. Ook begreep niemand hoe de openheid van Spirit het onderhandelingsklimaat kon bevorderen. De SP.A-ministers, die ook even bijeenkwamen, wilden alvast geen commentaar kwijt.
Gisteravond startte dan een nieuwe sessie, wellicht de laatste. Vandaag bespreekt de kamercommissie Binnenlandse Zaken het Vlaamse splitsingsvoorstel voor Brussel-Halle-Vilvoorde. De goedkeuring daarvan lijkt onvermijdelijk, waardoor een regeringscrisis dreigt. Voor de start van de commissie, om kwart over twee, moet de groep van dertien een oplossing hebben. Nieuw uitstel voor de commissie levert immers geweldig gezichtsverlies op omdat alle Vlaamse partijen verleden week plechtig hebben beloofd om na maandenlang gefilibuster eindelijk met de bespreking te starten.
CD&V en N-VA, die op federaal niveau niet mee onderhandelen maar waarmee VLD en SP.A/Spirit wel een Vlaams regeerakkoord hebben ondertekend, blijven intussen de meeste elementen uit een mogelijk akkoord afwijzen. Zo vinden die federale oppositiepartijen dat de splitsing niet beperkt mag blijven tot de Kamer. Ook het versoepelen van het regime rond de rondzendbrieven-Peeters en -Martens, slikken de partijen niet, net zo min als een versoepeling van de taalwetgeving in Brussel. Het idee om de faciliteiten uit te breiden, wijzen CD&V/N-VA helemaal af. Het kartel noemt dat ongrondwetttelijk.
http://www.standaard.be/Assets/Grap...in_kaart.MM.pdf
11/05/2005 Bart Brinckman
©Copyright De Standaard