Een op de vier leerlingen in de derde graad van het secundair onderwijs heeft gescheiden ouders. Bij kleuters is dat een op de tien. Voor scholen en leraren is omgaan met verschillende gezinsvormen en veranderende gezinssituaties van leerlingen niet evident.
Daarom verspreidt het magazine Klasse deze maand een stappenplan voor een gezinsbeleid op school onder 200.000 leraren.
Vijf tot zeven procent van de gezinnen is immers nieuw samengesteld en 9,5 tot tien procent van de kinderen leeft in een gezin met een stiefouder. Bovendien is elf procent van de vrouwen tussen 40 en 44 jaar alleenstaande moeder. Bij de mannen in die leeftijdscategorie is slechts twee procent alleenstaand.
'Respect en begrip zijn in het stappenplan de sleutelwoorden', zegt professor schoolpschychologie Hilde Colpin (K.U.Leuven). 'Dat uit zich al in kleine dingen, bijvoorbeeld het aantal nieuwjaarsbrieven laten kiezen of didactisch materiaal gebruiken waarin verschillende gezinsvormen aan bod komen. Voor de school biedt een gezinsbeleid een kader om op terug te vallen bij problemen of misverstanden.' Een gezinsbeleid moet bijvoorbeeld een antwoord geven op situaties met ouders die geen bezoekrecht hebben, maar hun kind komen ophalen.
Om te testen hoe gezinsvriendelijk hun school is, verspreidt Klasse een gratis stappenplan en brochure rond 'Gezinsvormen' onder 200.000 leraren. Via YouTube,
www.tvklasse.be en andere online kanalen verspreidt TV.Klasse bovendien een filmpje over omgaan met verschillende gezinsvormen.
bron: destandaard.be
Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende gezinssamenstellingen mogelijk.
Wanneer dit allemaal vlot verloopt en er een goede communicatie is tussen de ouders, is dit geen probleem.
Maar wanneer dit niet het geval is, is het toch belangrijk dat de school hiervan op de hoogte is.
Zodat beide ouders iop de hoogte kunnen gebracht worden over hoe het kind het doet op school, de uitstapjes, de rapporten,...
De situaties waarin dit niet goed loopt zijn waarschijnlijk ook net de situaties waarin het kind zich niet goed voelt. Dat maakt zulke maatregelen nog belangrijker.
Doordat beide ouders op de hoogte zijn van bijvoorbeeld een toneelstuk hebben ze beide de kans om hier aanwezig te zijn.
Ik vind dat de leerkrachten aandacht moeten hebben voor deze nieuwe gezinssamenstellingen maar dat de school daar ook duidelijke richtlijnen voor moet uitwerken zodat ouders niet ieder jaar opnieuw de situatie moeten uitleggen.