Wie zijn spaargeld op zijn rekening laat staan, zal zijn koopkracht zien verkleinen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.
Bij de meeste banken werd de rente in de voorbije maanden verlaagd. De gemiddelde basisrente daalde zo van 1,27 procent in december naar 1,15 procent in maart.
Dat cijfer ligt lager dan de inflatie (1,9 procent) waardoor het gemiddelde reële rendement van een spaarboekje op - 0,75 procent uitkomt. Dat wil zeggen dat sparen de koopkracht verkleint.
Het is voor het eerst sinds 2008 dat het spaarboekje niets opbrengt. In de eerste twee maanden van 2010 was dat wel nog het geval door een nog positief rendement van 0,41 à 0,42 procent.
Als aanvulling op de basisrente is er bij heel wat banken ook nog de getrouwheidspremie, maar die komt zelden boven de 0,5 procent uit.
Bron:
www.gva.be
Mijn mening:
Ik vind het wel jammer dat ons spaarboekje niets meer opbrengt. Ik denk dat de oorzaak bij de regering ligt. Als de regering 2 jaar geleden met die fortis crisis niet beperkingen op percentages voor spaarboekjes had ingevoerd dan had dit nu niet het probleem geweest want dan was er concurrentie mogelijk. Nu is de concurrentie in België bij de banken voor zicht & spaarrekeningen DOOD. En mede door het tamme karakter van de belg word er weinig geld verhandeld waardoor er enkel winst is voor de banken die het achter de schermen beleggen met grote winsten.