4th May 2010, 04:03
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Rechters leggen bom onder verkiezingen
Rechters leggen bom onder verkiezingen
Nog voor de verkiezingsdatum vastligt, is het al zover. De organisatie van de ‘onwettige verkiezingen' dreigt bijzonder moeilijk te worden. Twaalf voorzitters van rechtbanken van eerste aanleg zeggen dat de organisatie van deze verkiezingen onwettig is.
In een brief die gisteren werd verstuurd naar kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD), premier Yves Leterme (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) en de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, Ghislain Londers, waarschuwt de conferentie der Nederlandstalige voorzitters van die rechtbanken voor een ‘juridisch vacuüm'.
Door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof in 2003 zijn verkiezingen op basis van de huidige kieskringen (zonder een splitsing van BHVof zonder terugkeer naar de oude arrondissementele kieskringen) niet wettig. ‘Bij gebrek aan een nieuwe wettelijke regelgeving en het daaruit voortvloeiende risico op een juridisch vacuüm is de Conferentie de mening toegedaan dat er voor de indeling van de kieskringen dient teruggegrepen te worden naar de voorheen geldende wetgeving', schrijft Kati Destrijcker, voorzitter van de conferentie en voorzitter van de Mechelse rechtbank.
Met andere woorden: de rechters menen dat de verkiezingen nu nog in allerijl georganiseerd moeten worden op basis van de kieskringen van voor 2003, namelijk oude arrondissementele kieskringen. Dat lijkt in de praktijk totaal onmogelijk: alle partijen zijn inmiddels provinciaal georganiseerd en op amper veertig dagen voor de verkiezingen krijg je zo'n gigantische reorganisatie niet meer rond.
Toch zijn de rechters duidelijk: anders hebben taken als de telling van de stemmen en zetelverdeling geen wettelijke basis. ‘Het is duidelijk dat de voorzitters van de rechtbanken van eerste aanleg de hun toevertrouwde taken inzake de kiesverrichtingen uitsluitend kunnen uitvoeren op grond van een wettelijk kader. (...) De rechterlijke macht dient haar grondwettelijke taak in de rechtsstaat te vervullen.'
Minister Turtelboom, die de organisatie van de verkiezingen in goede banen moet leiden, reageert verbaasd. Zij is niet van plan de organisatie nog aan te passen.
‘Het Grondwettelijk Hof heeft de bestaande kieswetgeving met de provinciale kieskringen wel ongrondwettig verklaard, maar niet vernietigd. Dus blijft die wetgeving gelden tot er een andere is aangenomen. Ik kan alleen maar de bestaande wet toepassen. De voorzitters van de rechtbanken menen dat er sprake is van impliciete vernietiging. Er zijn nog juristen die dat beweren, maar er zijn er evenveel die dat tegenspreken.'
België stevent dus af op onwettige verkiezingen en slaat de waarschuwing van de twaalf rechters in de wind. Het parlement kan wel, na zijn (onwettige) verkiezing, zelf verklaren dat de uitslag toch geldig is via de zogenaamde ‘aanvaarding van de geloofsbrieven van de verkozenen'.
Blog DS, 04-05-2010
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|