Griekenland leent tot 3 miljard euro van België
Griekenland leent in totaal 110 miljard euro van het IMF en de Europese Unie. Daar tegenover staat een drastisch besparingsplan. Die ingreep moet het land van het faillissement redden.
Van de 110 miljard komt 80 miljard van de zestien landen van de eurozone, de rest wordt opgehoest door het Internationaal Monetair fonds (IMF). Het bedrag wordt in drie jaar overgeboekt.
De Belgische minister van Financiën Didier Reynders (MR) zegt dat België 2,5 tot 3 miljard euro zal lenen aan Griekenland. Volgens Reynders is dit 'noodzakelijk om de euro te beschermen'.
Het is het grootste reddingsplan in de recente geschiedenis voor een met financiële moeilijkheden kampend land. Athene heeft al met de strenge voorwaarden ingestemd.
De Griekse bevolking zal wel 'grote offers' moeten brengen om het failliet van het land te vermijden, aldus premier Georgos Papandreou gezegd tijdens een ministerraad die op televisie te volgen was.
Saneringen
Griekenland gaat de komende drie jaar 30 miljard euro extra besparen, om tegen eind 2014 een begrotingstekort van minder dan 3 procent te bereiken. Dat bedrag komt bovenop de 4,8 miljard besparingen die al waren aangekondigd voor 2010.
Dertiende maand
De vakantiebonussen voor ambtenaren worden afgetopt op duizend euro. Degenen die bruto meer dan drieduizend euro verdienen krijgen helemaal geen vakantiebonus meer. De bonussen voor gepensioneerden worden afgetopt op achthonderd euro. Gepensioneerden die meer dan 2.500 euro krijgen, ontvangen geen bonus meer.
De maatregelen gelden niet voor het bedrijfsleven. Het btw-tarief gaat omhoog van 21 naar 23 procent. De belastingen op alcohol en tabak worden nog verder verhoogd.
De voorbije week lekten al enkele ingrepen uit. Zo zou de pensioenleeftijd in Griekenland verhoogd worden van 62 naar 67 jaar en zouden lonen drie jaar lang bevroren worden.
Steun
Het besparingsplan krijgt de goedkeuring van de Europese Commissie, zegt commissievoorzitter José Manuel Barroso. Aan alle voorwaarden om het noodplan met geld van de eurolanden en het IMF te activeren, is voldaan.
Eurocommissaris Olli Rehn van Financiën zei bij het begin van de zitting het saneringsprogramma voor de Griekse huishouding "omvattend en overtuigend" te vinden.
Bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20100501_058
Datum:
zondag 2 mei 2010