Enkele post bekijken
  #2  
Oud 27th April 2010, 22:05
Jarrik.Fransen Jarrik.Fransen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Zoersel
Posts: 69
artikel 'De standaard

Verkiezingen op basis van huidige kieskringen

Als er vervroegde federale verkiezingen komen, zullen die georganiseerd worden op basis van de bestaande wetgeving en met de huidige indeling van kieskringen. Dat zegt ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom. Als het parlement deze week ontbonden wordt, komen er verkiezingen op zondag 6 juni. Wordt het parlement volgende week ontbonden, dan zijn er verkiezingen op zondag 13 juni.

Ontslagnemend premier Yves Leterme had aan Turtelboom gevraagd om een voorstel uit te werken om de verkiezingen wettig te laten verlopen.

Omdat de regering in lopende zaken zit, is de manoeuvreerruimte van Turtelboom echter beperkt. "We kunnen geen politiek voorstel op tafel leggen. Daarom zullen de eventuele verkiezingen georganiseerd worden op basis van de bestaande wetgeving", legt Margaux Donckier, woordvoerster van Turtelboom uit.

Dat betekent meteen ook dat de huidige indeling van kieskringen behouden blijft, ondanks het arrest van het Grondwettelijk Hof van 2003 dat de bestaande indeling strijdig noemde met de grondwet.

Een terugkeer naar de kleinere arrondissementele kieskringen, zou een politieke beslissing zijn en is daarom volgens Turtelboom momenteel niet mogelijk.

Juridische veldslag

Het risico is groot dat de verkiezingen nu zullen uitmonden in een juridische veldslag. Verschillende burgemeesters hebben ook al aangekondigd dat ze de stembusgang zullen boycotten.

Bij Binnenlandse Zaken heeft men alvast een draaiboek opgesteld om dergelijke problemen te helpen oplossen. Dat draaiboek moet er ook voor zorgen dat de verkiezingen zo vlot mogelijk verlopen.

Daarbij zullen op korte termijn ook afspraken gemaakt worden met de provinciegouverneurs. Volgens Turtelboom zelf is het alvast een "basisrecht van de burger om zich uit te spreken als er een politieke impasse is".

Gebruik van stemcomputers wordt onderzocht

Bij Binnenlandse Zaken wil men ook nagaan of de bestaande stemcomputers wel opnieuw kunnen gebruikt worden. Maar die computers zijn soms meer dan 15 jaar oud en moesten eigenlijk al in 2006 vervangen zijn.

Verschillende gemeenten hebben eerder al laten weten dat ze uit vrees voor technische problemen met de apparatuur sowieso opnieuw willen overschakelen op potlood en papier.

Binnenlandse Zaken wil nu in kaart brengen waar de bestaande stemcomputers nog wel kunnen opgelapt worden en waar men best toch opnieuw overschakelt op potlood en papier.

In Vlaanderen stemt ongeveer de helft elektronisch. In Wallonië is dat ongeveer 20 procent en in Brussel wordt overal elektronisch gestemd.
Met citaat antwoorden