Leuk etiket is vaak bedrog
Leuk etiket is vaak bedrog
Griekse feta gemaakt in Duitsland op basis van koemelk in plaats van schapen- of geitenmelk. Kippenbouillon met olijfolie waar meer plantaardig vet in zit dan olijfolie. 'Voedingsfabrikanten openen veel te vaak hun trukendoos om de consument te lokken', aldus Test-Aankoop, dat een klacht heeft ingediend wegens bedrieglijke handelspraktijken.
'De o zo verleidelijke boodschappen op voedingsverpakkingen zijn vaak een bedrieglijke vorm van reclame. Fabrikanten spelen in op uw goedgelovigheid. Laat u niet door hun verhaaltjes misleiden!' Dat adviseert Test-Aankoop na het bestuderen van de verpakking van verschillende voedingsmiddelen. 'Op zich is er niets mis mee dat de fabrikant een voordeel van een product beklemtoont', stelt de consumentenorganisatie. 'Zolang het maar geen trucje is om andere, minder fraaie kenmerken te verdoezelen of verwarring te zaaien in het hoofd van de consument. En dat laatste blijkt helaas te vaak het geval.'
Altijd dezelfde drie trucs
Uit de analyse van de willekeurig gekochte producten in de supermarkten blijkt dat de voedingsfabrikanten steevast dezelfde trucs uit hun hoge hoed toveren: 'Smaken doen verkopen, en dus deinzen fabrikanten er niet voor terug om populaire of gegeerde ingrediënten in de verf te zetten, zelfs al bevat het product er slechts 0,1 procent van', klinkt het. Typevoorbeeld is een potje yoghurt waarvan de verpakking bezaaid is met vanillebloemen, maar waarvan na lezing van de ingrediëntenlijst blijkt dat de vanillesmaak afkomstig is van aroma's. Of een kippenbouillon met een flesje olijfolie op de verpakking, die bij nader toezien veel meer plantaardig vet, kippenvet en gehydrogeneerd plantaardig vet bevat dan de gezondere olijfolie.
Pizza, tiramisu, paella, pesto, porto en feta zijn maar enkele voedingsmiddelen die met hun naam alleen al naar een land of streek verwijzen. Dat fabrikanten die herkomst als verkoopsargument uitspelen, moet kunnen. 'Maar de Italiaanse kleuren gebruiken op de verpakking van een pizza gemaakt in België, of Grieks schrift nabootsen om ons te doen geloven dat het om Griekse feta gaat, terwijl het in essentie kaas is van gepasteuriseerde melk van Duitse koeien, of een zakje chorizo in de kleuren van de Spaanse vlag met de afbeelding van een toreador, dat bij nader toezien gefabriceerd is in Frankrijk, dat gaat toch te ver.'
'Origineel recept. Op ambachtelijke wijze. Grootmoeders geheim... Al te vaak blijken zogezegd ambachtelijke producten het resultaat van industriële processen en bevatten ze veel bewaarmiddelen, kleurstoffen, voedingszuren, smaakversterkers en andere additieven', aldus Test-Aankoop.
Eigen schuld, dikke bult?
Of de bedrijven met die strategieën niet gewoon inspelen op de wensen van de consument? 'Zeker en vast. Die gaat meer en meer op zoek naar exotische producten die hem doen denken aan een reis of aan de typische voeding uit een bepaalde streek', zegt voedingsdeskundige Robert Remy. 'Er is ook een grotere vraag naar het natuurlijke, zoals bio, en naar ambachtelijke producten. Etiketten plaatsen dan ook precies die kwaliteiten in het licht die perfect overeenstemmen met het idee dat de consument zich heeft gevormd over wat hij wil eten. De verpakking is voor de fabrikanten dan ook in de eerste plaats een lokaas. Maar voor ons als consumentenorganisatie moet het etiket van een voedingsproduct bovenal een identiteitskaart zijn. Het moet de consument eerlijk en volledig informeren over het product zelf zoals het is, zonder vervalsing of verwarring. In bepaalde gevallen misleidt de verpakking de klant echter opzettelijk.' Test-Aankoop heeft dan ook een klacht ingediend tegen bepaalde fabrikanten bij de FOD Economie en de minister van Consumentenbescherming Paul Magnette.
Blog DS, 26-04-2010
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|