Enkele post bekijken
  #1  
Oud 8th April 2010, 11:40
nick.moons nick.moons is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Lier
Posts: 110
‘Laat jobstudenten vrij werken in zomer en weekend'

‘Laat jobstudenten vrij werken in zomer en weekend'
donderdag 08 april 2010

BRUSSEL - Vergeet de 50-dagenregeling die minister van Werk Milquet wil invoeren voor jobstudenten.

Met hun boodschap tonen de jobdiensten van de Vlaamse hogescholen en universiteiten dat ze niet gelukkig zijn met de nieuwe regels die federaal minister Joëlle Milquet (CDH) in petto heeft voor studentenarbeid. Ze zoeken steun bij vakbonden en werkgevers voor hun poging om de plannen van Milquet bij te sturen. Bonden en werkgevers zijn eind vorige maand in de Nationale Arbeidsraad onderhandelingen begonnen over het voorstel van Milquet.

De jobdiensten van de Vlaamse onderwijsinstellingen erkennen dat het verstandig is om de bestaande regeling te wijzigen. Nu moeten jobstudenten (en hun werkgevers) rekening houden met een toegelaten maximum van 23 werkdagen buiten de zomermaanden en 23 dagen tijdens de (drie) zomermaanden. Veel te complex, daar is iedereen het over eens.

Minister Milquet wil naar een toegelaten maximum gaan van 50 werkdagen, gespreid over het jaar. Studenten die meer dagen willen bijverdienen, kunnen dat, maar vallen dan niet langer onder het speciale (verlaagde) tarief van sociale bijdragen.

De hogescholen en universiteiten vrezen dat die nieuwe regels tot onderlinge concurrentie gaan leiden tussen de kandidaat-jobstudenten. ‘Als een student in de eerste twee kwartalen 50 dagen gewerkt heeft, bijvoorbeeld op zaterdag en zondag bij de bakker, zal er in de zomervakantie geen enkele werkgever bereid gevonden worden om hem nog een baan te geven tegen het normale (duurdere) RSZ-tarief. Dat is bijzonder nadelig, vooral voor de groep van studenten die de inkomsten uit studentenarbeid het meest nodig heeft', legt Filip Michielsen namens de werkgroep van jobdiensten uit.

‘Door met een contingent van 50 dagen te werken, is het voorstel van Milquet ook nadelig voor studenten die slechts enkele uurtjes per dag werken en zo sneller hun 50 dagen opgebruikt zien.'

De jobdiensten hebben een alternatief voorstel klaar. Ze willen jobstudenten enkel laten werken tijdens de weekends (in het jaar) en in de zomervakantie (enkel de maanden juli en augustus, niet in september). Daarbij wordt geen maximaal aantal dagen opgelegd. Wie in de week wil werken, doet dat tegen het normale tarief van sociale bijdragen.

‘Dit voorstel is veel simpeler organiseerbaar – zonder ingewikkelde administratie voor de werkgever – en behandelt alle studenten op gelijke basis', zeggen de jobdiensten. Ze zijn ervan overtuigd dat ‘het gros van de studenten in de feiten in de buurt zal blijven van de 50werkdagen uit het voorstel van Milquet'.

bron: www.destandaard.be
--------------------------------------------------------------------------
mijn mening:

Dit voorstel van de jobdiensten lijkt mij veel beter dan het voorstel van Milquet. Voor veel jobstudenten die in het weekend werken bestaat dit maar uit een halve dag of zelfs minder. Zo bereiken deze studenten snel hun limiet van hun aantal maximum werkdagen. De uren die jobstudenten doen hangt natuurlijk af van hun werk en werkgever!
Als men het voorstel van de jobdiensten zou bekijken en akkoord mee gaan, zou dit voor iedereen beter zijn.
Met citaat antwoorden