Er zijn protonenbotsingen vastgesteld in de deeltjesversneller van het CERN nabij Genève. De protonenbotsing in laboratoriumomgeving even na 1 uur dinsdagmiddag is een absolute wetenschappelijke primeur. Met de botsing van elementaire deeltjes in de deeltjesversneller (Large Hadron Collider of LHC) worden de gebeurtenissen van vlak na de Oerknal nagebootst.
Het experiment moet inzicht bieden in de laatste fundamentele vragen over de aard van materie. Een eerste poging om met de LHC een botsing tussen protonen tegen hoge snelheid te creëren, was dinsdagvoormiddag mislukt. Door een mankement in het controlesysteem werd het experiment afgebroken.
Nog voor de middag werd een tweede poging ondernomen. De eerste botsing sinds de Oerknal tussen protonen aan een snelheid van 7 miljoen elektronenvolt (TeV) is op 100 meter diepte onder de Frans-Zwitserse grens in een 27 km lange ondergrondse tunnel gegenereerd.
Twee naalden boven de oceaan
"Het is een beetje zoals het lanceren van twee naalden aan weerszijden van de Atlantische Oceaan opdat zij halverwege met elkaar zouden botsen", zo omschreef Steve Myere van het internationale onderzoeksinstituut CERN het experiment eerder.
Enkele dagen geleden werden twee protonenbundels tot elk 3,5 TeV versneld. Vooraf werd gewaarschuwd dat het dagen zou kunnen duren eer er een botsing zou worden vastgesteld, maar dat is dus sneller gegaan.
Analyse van resultaten
De analyse van de resultaten kan maanden, zelfs jaren duren. Nadien is een botsing bij een snelheid van 14 TeV de doelstelling. Het energierecord is odnertussen wel al gebroken.
De LHC werd op 10 september 2008 in dienst genomen maar na enkele dagen traden pannes op. De huidige cyclus is in november 2009 gestart.
Bron:
http://www.gva.be