Onderwerp: Hoog spel om euro
Enkele post bekijken
  #4  
Oud 26th March 2010, 11:37
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Merkel biedt Grieken toch steun

Merkel biedt Grieken toch steun


Anela Merkel maakt een knieval en Nicolas Sarkozy doet water bij de wijn. De Duitse bondskanselier is nu toch bereid Athene geld te lenen, de Franse president stemt in met betrokkenheid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Met dit akkoord is de Europese impasse over steun aan Griekenland doorbroken.



Merkel en Sarkozy werden het gisteren in Brussel eens, kort voor het begin van de EU-top. De financiële problemen in Griekenland staan daar officieel niet eens op de agenda, maar overschaduwen wel de hele top. De Duitse bondskanselier stond de afgelopen dagen onder zware druk om in te stemmen met steun aan de Grieken, die worstelen om hun financiën op orde te krijgen.

Gisterochtend maakte Merkel al een draai, door leningen aan Griekenland ’in het uiterste geval’ niet langer uit te sluiten. „Ze beweegt”, zei een diplomaat in Brussel. „Een beetje, maar dat is heel belangrijk.” Tot gisteren verzette Merkel zich heftig tegen het uitlenen van Duits belastinggeld aan Griekenland, dat de financiën zelf in het honderd heeft laten lopen.

De overige eurolanden sloten zich gisteravond aan bij het akkoord. Premier Balkenende weigerde eerder, onder druk van de Tweede Kamer, steun toe te zeggen aan Griekenland. Maar bij aanvang van de top beklemtoonde hij al het ’gemeenschappelijk belang’ van de eurolanden om de munt stabiel te houden.

Voorwaarde voor Nederland en Duitsland is wel dat het IMF – gespecialiseerd in het overeind helpen van bijna failliete landen – een ’substantiële rol’ krijgt in het steunplan. Die voorwaarde was moeilijk te accepteren voor Sarkozy en de Luxemburgse premier Juncker, voorzitter van de groep van eurolanden. Zij vinden dat de eurozone de eigen problemen moet oplossen, zonder inmenging van het fonds uit Washington.

De regeling waar de lidstaten mee instemden, geldt voor alle eurolanden die in financiële problemen komen. Details zijn gisteravond nog niet officieel bekend gemaakt. Volgens ingewijden staan IMF en eurozone straks klaar om samen 22 miljard euro uit te lenen aan de Grieken, als zij op de markt niet meer terechtkunnen. De eurolanden zouden het grootste deel van het geld lenen.

De leningen worden gegeven onder strikte voorwaarden en tegen marktrente. De eurolanden worden geacht volgens een vaststaande verdeelsleutel mee te doen. Voor Nederland zou de steunoperatie, als zij doorgaat, neerkomen op een lening van circa 650 miljoen euro.

Merkel dringt aan op garanties om te voorkomen dat landen hun begrotingstekort ooit nog zo ver uit de hand laten lopen als de Grieken. Daarvoor is een wijziging nodig van de afspraken binnen de unie.

Opmerkelijk in het Frans-Duitse akkoord is dat de Europese Raad, waarin de lidstaten samenwerken, wordt uitgeroepen tot ’economische regering van de EU’. De raad moet het economisch beleid coördineren. Nederland was hier altijd op tegen.


© Trouw, 26-03-2010
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden