![Oud](images/statusicon/post_old.gif)
26th March 2010, 11:31
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 93
|
|
Vakbonden en studenten betogen voor meer middelen hoger onderwijs
LEUVEN - Ongeveer 300 onderzoekers en studenten hebben dinsdagmiddag in de Leuvense binnenstad betoogd voor meer middelen voor het hoger onderwijs. De betogers hekelden het feit dat de Vlaamse overheid bespaart in onderwijs en onderzoek, terwijl in het regeerakkoord een budgetverhoging van 10 procent in het vooruitzicht wordt gesteld voor hoger onderwijs.
De manifestatie was een initiatief van vakbonden en diverse studentenorganisaties. De Vlaamse regering dient volgens hen onmiddellijk werk te maken van die 10 procent. Het BBP-percentage voor onderwijs moet stijgen van 4,5 tot 7 procent, zoals in de jaren '80, waarvan 2 procent voor hoger onderwijs.
In toespraken werd erop gewezen dat personeel en studenten de gevolgen ondervinden van het gebrek aan voldoende middelen. Het personeel wordt geconfronteerd met stijgende werkdruk en werkonzekerheid. Bij de Katholieke Hogeschool Leuven zouden zelfs 25 banen op de tocht staan. De financiering van de instellingen moet minder nadruk leggen op outputcriteria zoals aantal publicaties, citaten en doctoraten en meer op reële noden.
Jonas Boonen, voorzitter van de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie, hekelde in zijn toespraak het feit dat de sterke stijging van het aantal studenten in het hoger onderwijs niet gepaard is gegaan met meer middelen voor studentenbegeleiding en -voorzieningen wat ten koste gaat van de kwaliteit van deze diensten.
Ook het inschrijvingsgeld voor studenten werd de afgelopen jaren geleidelijk verhoogd en de studiebeurzen verder uitgehold. De betogers eisen in dit verband bijkomende inspanningen om de toegang van kansengroepen tot het hoger onderwijs te verhogen en meer middelen voor studentenvoorzieningen.
Bron: De Standaard
Datum: 23/03/2010
Eigen mening:
Ik denk dat het stijgend aantal studenten aan het Hoger Onderwijs inderdaad het gevolg zou kunnen zijn van de nieuwe hervorming, waardoor er een hogere flexibiliteit is voor de studenten. Ze krijgen inderdaad meer respijt, je kan verschillende jaren gaan combineren en je moet nooit nog een heel jaar volledig terug opnieuw doen. Dit kan misschien positief zijn, maar er zijn waarschijnlijk ook enkele nefaste gevolgen (zoals in het eerste artikel vermeld staat).
Maar ook voor de Hoge Scholen en Universiteiten heeft dit gevolgen.
De laatste jaren is het aantal studenten sterk gestegen, maar de middelen die ze van de overheid krijgen zijn gelijk gebleven, ondanks een beloofde budgetverhoging. Ook hier zou er naar een oplossing gezocht moeten worden. Ik vind dat wanneer jongeren de keuze maken om iets verder te studeren, dat ze deze kans moeten grijpen en moeten krijgen. Als er dan meerdere studenten zich inschrijven in het Hoger Onderwijs, dan is het ergens logisch dat de middelen hiervoor ook toenemen.
|