23rd March 2010, 02:41
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Merksplas-Turnhout
Posts: 122
|
|
Wie uurtje langer slaapt, haalt betere resultaten
Wie uurtje langer slaapt, haalt betere resultaten
datum: 23/03/2010
bron: nieuwsblad.be
Een uurtje langer slapen zorgt voor betere schoolresultaten. Dat blijkt uit een onderzoek in de Monkseaton School in het Britse Tyneside. Ook het aantal afwezigheden daalt
Hét perfecte excuus voor de tiener die graag slaapt: als je 's ochtends een uur langer slaapt, haal je betere resultaten en ben je minder afwezig. In de Monkseaton School in Groot-Brittannië deden ze sinds oktober vorig jaar het experiment. De leerlingen moesten pas om 10 uur op school zijn in plaats van om 9 uur. Een goeie zet, zo blijkt. Het aantal kinderen dat er te laat komt, is verminderd met 8 procent en het aantal 'langetermijnafwezigen' met 27 procent. Ook de resultaten van de examens wiskunde en Engels zijn beduidend beter dan de resultaten van vorig jaar.
Het experiment werd op de voet gevolgd door drie wetenschappers, onder wie Paul Kelly, professor neurologie van de Universiteit van Oxford. 'Voor kinderen wordt het steeds moeilijker om vroeg op te staan', aldus Kelly. 'Een uurtje later opstaan helpt hen al een flink stuk.'
Kelly werkt samen met collega-professor neurologie Russell Foster. Foster en ook andere wetenschappers vinden dat tieners een biologische aanleg hebben om laat naar bed te gaan en laat op te staan. Gevolg: ze functioneren niet volledig tot het 10 uur 's ochtends is. Dat is twee uur tot vier uur later dan hun ouders.
Beter in de namiddag
Fosters vindt dan ook dat de moeilijkste lessen moeten plaatsvinden in de namiddag, wanneer de tieners het aandachtigst zijn. 'Natuurlijk zullen leraars zeggen dat dat onzin is en dat hun leerlingen het meest alert zijn om 9 uur 's morgens. Maar dat komt omdat de leraars zich zelf vaak op dat tijdstip het wakkerst voelen en omdat de leerlingen op dat moment zeer rustig en dus makkelijk te controleren zijn.'
Volgens de experts moet dat uurtje later opstaan in alle scholen worden ingevoerd en dat moet zo blijven tot jongeren 21 jaar zijn. Op die leeftijd begint hun lichaamsklok terug te draaien tot ze uiteindelijk, op hun vijftigste, weer vroeg zullen opstaan, zoals ze als kind ook deden.
---------------------------
mening/evaluatie:
Uit ervaring kan ik vertellen dat dit bij mij niet het geval is. Als ik om 8 u op sta, om op school te zijn tegen 10u ben ik net zo 'moe' of net zo 'wakker' dan dat ik om 7 u op sta om op school te zijn tegen 9u.
Een ander slaaponderzoek heeft uitgewezen dat de slaapbehoefte verschilt van persoon tot persoon en verandert tijdens de leeftijd. Ook het type bed en de slaapomgeving hebben een grote invloed op de slaapduur. De tijd dat men slaapt schommelt tussen vier en elf uren per nacht. Ongeveer 10% van de bevolking heeft genoeg aan een gemiddelde van 6,5 uur per nacht en zowat 15% heeft meer dan 9 uren nodig. Kinderen hebben meestal iets meer slaap nodig, terwijl bejaarden het doorgaans met iets minder kunnen stellen. Ook geografische factoren kunnen een rol spelen. Zo slaapt men normaal iets langer in de bergen en minder lang aan zee. De duur en de kwaliteit van de slaap heeft wel invloed op andere factoren. Hoewel sommige personen met weinig slaap toch uitgeslapen zijn, zullen ze op termijn zeker gevolgen ondervinden in hun gezondheid.
Dus i.p.v. met alle slaaponderzoeken rekening te houden... onderzoek je zelf best je slaappatroon zodat je zelf kan bepalen wat jouw lichaam en geest nodig hebben.
|