20th March 2010, 20:31
|
|
Obama heeft nog geen meerderheid voor zijn ziekteverzekering
Obama heeft nog geen meerderheid voor zijn ziekteverzekering
zaterdag 20 maart 2010, 09u27Bron: belga Auteur: svh Aanraden 5 Delen Bewaar Corrigeer E-mail Print
WASHINGTON - Hoewel leiders van de Democratische Partij nog eens vier Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben overgehaald om te stemmen voor de ingrijpende hervorming van de Amerikaanse ziekteverzekering, zijn er nog altijd zes stemmen nodig voor een meerderheid.
Die kunnen komen van een groep Congresleden die vrezen dat de wet de deur open zet voor het federaal subsidiëren van abortussen, zo heeft de krant Washington Post zaterdag gemeld.
Meer dan 200 Afgevaardigden hebben gezegd dat zij zondag tegen het wetsontwerp zullen stemmen dat is overgekomen uit de Senaat. De Democraten hebben dus weinig marge om aan de 216 vereiste stemmen te raken.
Volgens de Post zouden er 179 Democraten voor stemmen, terwijl er 178 Republikeinse en 29 Democratische neen-stemmmen zijn. In het Democratische kamp zouden er 45 verkozenen zijn die nog onbeslist zijn.
Volgens de Washington Post en ABC News denkt de Democratische partijleiding dat zij nog maar zes stemmen te kort komt, maar dat die er zullen komen.
Terwijl president Barack Obama in het openbaar nog eens vurig de hervorming heeft verdedigd en zaterdag de Democratische Afgevaardigden in het Witte Huis ontvangt, worden de onbeslisten 'bewerkt'. In het oog springt een reeks afgevaardigen, vooral uit de Midwest en katholieken, die niet willen dat de wet zal leiden tot het federaal subsidiëren van abortussen. Mogelijk komt er een compromis uit de bus in de vorm van een aparte stemming over krachtigere abortusregels, weet de krant. Volgens ABC zou de Republikein Allen Boyd voor stemmen.
Mijn mening:
Amerika is een land met zeer veel tegenstellingen. Langs de ene kant hebben we de' oh zo grote bekommernis om de jeugd', de zogezegde zorg voor de armen en het respect voor de vrouw. Langs de andere kant kan men geen meerderheid behalen voor een hervorming van de wet rond de amerikaanse ziekteverzekering en de schrik dat de wet zal leiden tot het federaal subsidiëren van abostussen. Kan de contradictie nog groter zijn? Amerika is zeer vooruitstrevend wanneer het aankomt op 'oorlogje spelen', maar wanneer het gaat om het welzijn van hun eigen bevolking laten ze zich tegenhouden door zoiets banaal als de mogelijke subsidiëring van abortussen. Ik hoop oprecht dat Obama er in slaagt om het tij te keren.
|