IJsland stemt over Icesave-akkoord
Zo'n 230.000 IJslanders kunnen zich zaterdag in een referendum uitspreken over het akkoord dat de regering met Groot-Brittannië en Nederland heeft gesloten over het faillissement van de bank Icesave. Aangenomen wordt dat tegenstanders het pleit zullen winnen.
De stembureau's openen de deuren om 10.00 uur. De eerste resultaten worden verwacht vanaf 23.00 uur, na het sluiten van de stembureaus in de steden. Volgens de laatste peilingen zouden de tegenstanders 74 procent van de stemmen in de wacht slepen. IJsland wordt zwaar getroffen door de crisis en de belastingbetalers voelen er niets voor om tegen eender welke prijs de factuur van Icesave te betalen.
3,9 miljard euro
Voorwerp van het referendum is een akkoord dat IJsland ertoe verplicht om tegen 2024 zo'n 3,9 miljard euro terug te betalen aan Groot-Brittannië en Nederland. Die twee landen hadden dat geld uitgekeerd aan onderdanen die een rekening hadden bij de online bank Icesave die in 2008 failliet ging.
Het akkoord werd eind vorig jaar goedgekeurd door het parlement, maar even later tekende de president verzet aan. Het verzet legt een hypotheek op de kansen van IJsland om snel toe te treden tot de Europese Unie.
Om een referendum te vermijden, voerde Reykavik tot het laatste moment nog onderhandelingen met Londen en Den Haag. De sociaaldemocratische regering claimt dat ze betere voorwaarden uit de brand heeft kunnen slepen, maar een nieuw akkoord is er nog niet. Premier Johanna Sigurdardottir is niet zinnens om af te treden indien het referendum op een nederlaag zou uitdraaien.(belga/mvdb)
bron:
www.hln.be
__________________________________________________ ______________
eigen mening:
Ik vind het niet meer als normaal dat als er landen geld geven aan een bepaald land (in dit geval IJsland), dat dit land ooit wel eens al dat geld moet terug betalen. Je moet als land wel proberen om dit gezamelijk af te betalen en niet met de vinger te wijzen naar een bepaald persoon of groep.
Natuurlijk kan dit voor IJsland voor serieuse problemen zorgen, aangezien 3,9 miljard euro niet niks is en ze serieus getroffen zijn door de crisis.