28th April 2005, 13:24
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Iemand nog een idee?
Iemand nog een idee?
Brussel-Halle-Vilvoorde splitsen? Dat hoeft maar vijf minuten te duren, zei de Vlaamse minister-president, Yves Leterme (CD&V), deze zomer. Tja. Aan ideeën is er nochtans geen gebrek. Aan goede ideeën blijkbaar wel. We zetten er enkele op een rijtje.
Plan A: De kieskring wordt gesplitst. In ruil krijgen de Franstaligen ook iets. Geld is een optie. De uitbreiding van het Brussels Gewest met de faciliteitengemeenten, een vraag van de Franstaligen, is voor Vlaanderen onbespreekbaar. Idem dito voor de ratificering van het minderhedenverdrag door Vlaanderen of de versoepeling van de taalwetgeving in Brussel.
Plan A-bis: Er bestaan andere toegevingen dan de uitbreiding van het Brussels Gewest. Zo wordt er gesproken over het inschrijvingsrecht. Dat betekent dat de Franstaligen in Halle-Vilvoorde bij verkiezingen in Brussel mogen gaan stemmen en dus voor de Franstalige lijsten aldaar. In Halle-Vilvoorde zijn er dan geen Franstalige lijsten meer.
Plan A-tris: Een andere variant die circuleert, is dat de drie meest verfranste faciliteitengemeenten (Linkebeek, Kraainem, Wezembeek-Oppem) een tweetalig statuut krijgen. Ze blijven Vlaanderen, ze worden geen deel van Brussel. Toch krijgen ze een Brussels statuut.
Plan B: We splitsen de kieskring niet en er komt een kieskring Vlaams-Brabant met Leuven en Halle-Vilvoorde. Om tegemoet te komen aan de kritiek van het Arbitragehof daarop, wordt de grondwet herzien. Dan valt de kritiek meteen weg. In ruil voor de niet-splitsing krijgt Vlaanderen extra bevoegdheden: de verkeerswet, energie, ontwikkelingssamenwerking en (volgens sommigen) een beetje justitie. Voor de meeste Vlaamse partijen is de niet-splitsing geen ernstig scenario. De PS vindt de defederalisering van een stukje justitiebeleid al een brug te ver.
Plan B-bis: We splitsen Brussel-Halle-Vilvoorde niet, maar we morrelen ook niet aan de grondwet. Wel keert heel Vlaanderen terug naar de periode van voor de provinciale kieskringen, de periode van de arrondissementele kieskringen. Dat is het scenario waar de Franstaligen al weken, zeg maar maanden mee zwaaien. Ook in dit scenario zou Vlaanderen in ruil extra bevoegdheden krijgen (cfr supra). Ook zouden de Franstaligen niet moeilijk doen over de andere splitsing, die van het gerechtelijk arrondissement.
Plan C, ook bekend als het plan-Verhofstadt-De Gucht: We vertellen dat we alles hebben geprobeerd maar dat een splitsing helaas niet mogelijk is. Maar we blijven ondertussen toch ons best doen. Dus doen we niets.
28/04/2005 (bbd)
©Copyright De Standaard
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|