Groei eurozone blijft achter, zegt Oeso
De EU en de eurozone groeiden in het vierde kwartaal minder snel dan de VS en Japan.
De economie in de industrielanden groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,8 procent, raamt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). In het derde kwartaal werd er in de Oeso-zone maar 0,6 procent groei opgetekend.
Die stijging is echter vooral te danken aan de VS en Japan, waar het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal toenam met respectievelijk 1,4 en 1,1 procent. In de eurozone vertraagde de groei, van 0,4 procent in het derde kwartaal tot 0,1 procent in het vierde.
Daarmee lijkt het broze herstel in de eurozone zo goed als stilgevallen. Van de grote landen presteerde Frankrijk, met een groei van 0,6 procent, nog goed. Maar in Duitsland groeide de economie niet, en in Italië was er zelfs een inkrimping met 0,2 procent. Het Verenigd Koninkrijk liet, voor het eerst na drie kwartalen van daling, een positieve groei van 0,1 procent optekenen.
In België groeide de economie in het vierde kwartaal met 0,3 procent, zo bleek gisteren ook uit de flash-raming van de Nationale Bank van België.
Dit zijn cijfers in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Kijkt men naar de groei ten opzichte van dezelfde periode in 2008, dan was er voor heel de Oeso-zone nog een inkrimping met 0,7 procent. Dat is een verbetering tegenover het derde kwartaal, toen de achteruitgang nog 3,4 procent bedroeg.
In België lag het bbp in het vierde kwartaal van 2009 0,8 procent lager dan in de laatste drie maanden van 2008. In het derde kwartaal bedroeg die achteruitgang jaar op jaar nog 3,2 procent.
Bekijkt men heel 2009, dan daalde het bruto binnenlands product in de Oeso-zone eveneens met 3,4 procent. Het is van 1960 geleden dat de economie in de industrielanden nog kromp. De terugval was, met 5procent, het grootst in Duitsland en Japan, en het kleinst (2,2 procent) in Frankrijk.
België hield relatief goed stand, met een daling van het bbp met 3procent over het hele jaar. Het eerste kwartaal van 2009, in volle crisis, was in ons land meteen het slechtste met een krimp, op kwartaalbasis, van 1,7 procent. Daarna volgden -0,1, +0,7 en ten slotte dus +0,3 procent.
De recentste voorspellingen gaan uit van een economische groei van 1procent voor heel 2010.
Datum:
donderdag 18 februari 2010
Bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...&subsection=214
Ik vind dit artikel wel interessant omdat het over de 'Euro' gaat. Daardoor vind ik dit artikel ook maatschappelijk relevant, omdat het de hele Europese bevolking aangaat (of toch bijna!)?