Enkele post bekijken
  #2  
Oud 11th February 2010, 16:45
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Delicaat balanceerwerk


De eerste Europese top onder leiding van Herman Van Rompuy wordt geen rustig inlopertje. De financiële crisis die eerst Griekenland trof en andere zuiderse eurolanden dreigt aan te tasten, noopt tot delicaat balanceerwerk.



Aan de ene kant moet duidelijk blijven dat ieder euroland zelf zijn huishouden op orde moet hebben en houden. Er kan dus niets worden afgedongen op het draconische besparingsplan dat het Griekse begrotingstekort tegen 2012 van bijna 13 naar 3 procent van het bbp moet doen slinken. Niet voor niets legden de ambtenarenbonden gisteren het land plat. Er zal stevig gesabeld worden in de kosten van de overheid. Minder ambtenaren met minder riante statuten. Daarnaast wellicht nieuwe inkomsten in de vorm van belastingen en maatregelen die de pensioenkosten verminderen.

Anderzijds kan de eurozone ook niet werkeloos toekijken hoe speculanten het ene land na het andere aanvallen, er de financieringskosten van opdrijven en het economisch herstel dus fnuiken. Als na Griekenland ook de andere PIGS (Portugal, Italië, Spanje) in de vuurlijn komen, wordt het probleem alleen onbeheersbaarder en de remedie duurder.

Wellicht proberen de Europese leiders te voorkomen dat er zakken geld naar Athene moeten worden verscheept. Dat is politiek onverkoopbaar bij de eigen publieke opinie. Die kijkt ook tegen inleveringen aan na de redding van de banken. Bovendien is het juridisch moeilijk in te bedden in de bestaande verdragen. Het zou trouwens een signaal zijn dat de euro een vrijgeleide is voor onverantwoordelijk beleid.

De eenheidsmunt neemt het gevaar voor devaluatie weg en daardoor accepteren de financiële markten een lagere rente op staatsschuld. Dat stimuleert de economie en daar worden we allen beter van. Maar die bescherming heeft een hoge prijs: het verplicht de deelnemers tot begrotingsdiscipline en tot het vrijwaren van hun concurrentiekracht. Falen ze daarin, dan staan ze er alleen voor. Het is een les die we beter vroeg dan laat ter harte nemen. België blijft voorlopig buiten schot, maar garanties zijn er niet.

De Griekse situatie maakt duidelijk dat te laat ingrijpen tot uiterst pijnlijke maatregelen leidt. De lasten zijn daarbij niet evenredig verdeeld over sterke en zwakke schouders. Mensen verliezen hun baan, zien hun uitkering beperkt en hun pensioen aangetast, terwijl speculanten geld verdienen door overheidsobligaties te dumpen en goedkoper weer in te kopen.

De euro, tot dusver het meest indrukwekkende resultaat van vijftig jaar Europese integratiepogingen, komt niet onbeschadigd uit dit avontuur. Laten we hopen dat daar ook een goede kant aan zit. Het is nu immers onomstotelijk aangetoond dat een verdere politieke integratie van de eurolanden onontbeerlijk is. Quod erat demonstrandum.


DS, 11-02-2010 (Bart Sturtewagen)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden