9th February 2010, 20:08
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Gierle
Posts: 423
|
|
De Post boekt minder omzet maar meer winst
De Post heeft in 2009 iets minder inkomsten (-0,8 procent) geboekt maar de bedrijfswinst lag met 240 miljoen euro 8,2 procent hoger dan het jaar voordien. "De Post kiest voor winstmaximalisatie ten koste van het personeel", vindt de liberale vakbond VSOA.
“Dat de omzet en het aantal verstuurde poststukken daalden, is een gevolg van de crisis”, stelt topman Johnny Thijs. “Maar we doen het nog steeds beter dan onze buurlanden, die een veel forsere volumedaling optekenden”, gaat hij verder.
Vanaf 1 januari 2011 zal de postmarkt volledig vrijgemaakt worden en kunnen er meer concurrenten komen. Dat is een rechtstreeks gevolg van het omzetten van een Europese richtlijn. De grootste bedreiging voor De Post zal volgens Thijs echter de elektronische communicatie via het internet blijven, die hij typeert als "de onzichtbare vijand".
"De Post moet bereid zijn nieuwe producten op de markt te brengen en dat vergt risico's", blikt Thijs vooruit. Bovendien moet het bedrijf ieder jaar opnieuw besparingen doorvoeren.
"Winst ten koste van het personeel"
"Het bedrijf slaagt er drie jaar op rij in zijn winstmarge met vele procenten te verhogen ten koste van het personeel", luidt het intussen bij de liberale vakbond VSOA. De vakbond benadrukt dat het voorbije jaar opnieuw zo'n 1.000 voltijdse postbodes zijn verdwenen.
Eind dit jaar zouden er al 2.000 hulppostbodes zijn, op termijn wil ze dat aantal nog verdubbelen. Die verdienen minder dan gewone postbodes. "Maar die hulppostbode zag zijn inkomen verminderen met 7 procent. Anderhalf procent van de winst had volstaan om het verlies aan inkomen voor die mensen te halveren", meent de liberale bond.
Datum: 09/02/2010
Bron: De Redactie
Eigen mening:
Ik heb mezelf al vaker afgevraagd of De Post lijdt onder de moderne wegen om boodschappen door te geven: e-mail. De Post zal door deze technologische vooruitgang wel veel minder brieven moeten bezorgen. Maar toch hebben ze ervoor kunnen zorgen om nog steeds veel winst te blijven maken. Ik vind het fout dat ze dit ten kosten doen van het personeel. Ik denk dat het zwaar werken is als je postbode bent en elke dag vroeg moet opstaan om door weer en wind brieven en pakjes te bezorgen. Het is fout om deze trouwe werknemers af te danken en hulppostbodes ervoor in de plaats te nemen die ze minder moeten betalen. Ik vind dat hulppostbodes ook evenveel mogen verdienen, ze moeten namelijk hetzelfde werk verrichten.
|