'Werking H. Geest' uitgelegd...
Paus herbenoemt oude garde - Meer details bekend over verloop van de stemming
BRUSSEL - De eerste daden van paus Benedictus XVI lijken de verwachtingen niet te bevestigen die hij woensdag had gewekt in zijn eucharistie waarin hij verzoenende taal had gesproken. Gisteren herbenoemde hij de volledige top van het Vaticaan. Ondertussen raken meer details bekend over Ratzingers strategische campagne.
MET belangstelling werd uitgekeken naar de eerste beleidsdaden van paus Benedictus XVI. De benoemingen die hij gisteren deed, geven een indicatie dat er waarschijnlijk weinig zal veranderen. De paus besliste de hele Vaticaanse top te herbenoemen, inclusief staatssecretaris Angelo Sodano.
Vooral die benoeming is verrassend. Sodano is ook al 77 jaar en had twee jaar geleden zijn ontslag aangeboden. Dat was toen geweigerd. Waarom Benedictus ook hem aan boord houdt, is onduidelijk. ,,In elk geval geeft Benedictus aan dat hij voor continuïteit gaat'', zegt kerkhistoricus Jürgen Mettepenningen. ,,Op zich is dat niet verrassend, maar hij verandert niets. Hij haalt geen mensen uit het midden binnen. Dat had bij het begin van zijn pontificaat een belangrijk signaal kunnen zijn. Hij doet het vandaag niet. Een gemiste kans.''
,,Dat hoeft niet'', zegt kerkjurist Kurt Martens. ,,De benoemingen zijn voorlopig. Een aantal van die kardinalen loopt tegen de 75 jaar. Zij kunnen dan vervangen worden. Laat ons nog even wachten voor we oordelen. Het kan bovendien zijn dat dezelfde mensen andere klemtonen leggen.''
Slechts één belangrijke functie blijft voorlopig open, die van prefect van de congregatie voor de geloofsleer. De functie die Joseph Ratzinger zelf 23 jaar bekleedde. Daarvoor worden de namen genoemd van de Oostenrijkse kardinaal Christoph Schönborn en de aartsbisschop van Genua, Tarcisio Bertone. Bertone is de man die de Da Vinci Code verguisde.
Ondertussen raken ook meer details bekend over het verloop van de verkiezing. Het wordt almaar duidelijker dat Ratzinger een strategische campagne heeft gevoerd. Voor het conclaaf begon, meldden Italiaanse kranten al dat hij 40 tot 50 stemmen achter zich had. Het is nu duidelijk dat hij op de steun kon rekenen van drie invloedrijke Spaanssprekende kardinalen: Julian Herranz, de Opus Dei-kardinaal uit Spanje en twee Latijns-Amerikaanse curiekardinalen, Castrillon Hoyos en Lopez Trujillo. Daardoor was er geen sprake van een Latijns-Amerikaans blok.
Toch moest Ratzinger tijdens het conclaaf nog stemmen ronselen. Volgens de krant Il Messaggero haalde de progressieve kardinaal Martini in de eerste ronde zelfs 40 stemmen, tegen 38 voor Ratzinger. Nadien zou het aantal stemmen voor Ratzinger gestaag zijn gestegen.
Cruciaal zou een ontbijt op de tweede dag geweest zijn. Daarin sprak Ratzinger met enkele Afrikaanse, Aziatische en Noord-Amerikaanse kardinalen. Dat bevestigde kardinaal Mahony van Los Angeles. Ratzinger beloofde de Noord-Amerikanen dat hij een strikte lijn zou aanhouden tegen priesters die beschuldigd worden van seksueel misbruik. Hij beloofde ook dat hij de interreligieuze dialoog niet zou terugschroeven.
Daarna zouden de laatste twijfelaars overstag zijn gegaan. Volgens de Italiaanse kranten haalde Ratzinger in de vierde ronde een overdonderende meerderheid. Volgens La Stampa is Ratzinger verkozen met 95 stemmen op 115 en ,,zou hij nooit een obstakel zijn tegengekomen''. Volgens Marco Politi van La Repubblica ,,aaide Ratzinger de honderd stemmen''. Il Messaggero noemt zelfs 107 stemmen.
22/04/2005 Dominique Minten
©Copyright De Standaard
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|