Enkele post bekijken
  #3  
Oud 14th December 2009, 20:52
Laetitia.De.Schepper Laetitia.De.Schepper is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Schilde
Posts: 92
Koeien, stop met boeren (of was het andersom?)


Stoppen met vliegen, je auto verkopen, afval recycleren: het helpt de planeet minder vooruit dan stoppen met boeren (door koeien, welteverstaan…)


De Duitse koeienpil
Volgens wetenschappelijke studies is het methaangas dat koeien de lucht in blazen (vooraan en achteraan) wereldwijd verantwoordelijk voor 4% van de uitstoot van broeikasgassen. En nu hebben Duitse onderzoekers een pil uitgevonden die boerende koeien een toontje lager doet zingen. De vuistgrote plantaardige pil werkt in combinatie met een speciaal dieet en strikte voedertijden en vermindert de methaanuitstoot.

"Ons doel is om tegelijk het welzijn van koeien te vergroten, de emissie van broeikasgassen te verminderen en de opbrengst van koeien te verhogen," zegt Winfried Drochner, professor in dierenvoeding, die het onderzoeksproject leidt aan de Universiteit van Stuttgart. Met de pil wordt een deel van de energie in het methaan dat de koe bij de spijsvertering produceert, hergebruikt in het metabolisme van het dier: het wordt omgezet in glucose in plaats van winden en boeren. Daardoor zou de koe ook meer melk produceren. De pil heeft een werkingsduur van verschillende maanden omdat ze langzaam oplost in de koeienmaag.

Ondertussen in Argentië…
In Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay, de landen die samen met Venezuela in de Mercosur zitten, maakt de methaanuitstoot door de veestapel 48 procent van de uitstoot aan broeikasgassen uit, zo berekende de Nationale Universiteit van het Centrum van de Provincie Buenos Aires (UNICEN). Het klimaatprobleem moet er dus worden aangepakt op het platteland.

Argentijnse wetenschappers hebben ook maatregelen bedacht om de uitstoot van methaan door herkauwende koeien in de pampa met 30 procent verminderen en tegelijk de productiviteit in de veesector verhogen. Ze hebben de gasuitstoot van koeien gemeten door luchtmonsters te nemen aan de muil van de koe.

"Negentig procent van het methaan ontstaat bij de vertering in de eerste maag van de koe en verlaat het dier in de vorm van boertjes", zegt Roberto Gratton van UNICEN. Om daar iets aan te doen volstaan enkele simpele maatregelen, zoals een dieet dat afwisselt tussen weidegras en veevoeder met additieven om de spijsvertering van de dieren de verbeteren. "De methaanuitstoot kan makkelijk met 30 procent worden verminderd", zegt Gratton, "De veeboer doet er ook zijn voordeel bij, want die dieren halen meer energie uit hun voedsel wat leidt tot een hogere productiviteit".

De veesector neemt in de laatste jaren een hoge vlucht in Zuid-Amerika, een gevolg van de stijgende vraag uit Azië en technologische investeringen. Brazilië was in 2006 's werelds grootste exporteur van rundvlees, Argentinië de op twee na grootste. Ook in Uruguay sloeg de sector in 2006 alle records.

http://news.ode.be

Uit het artikel blijkt dat ze met het 'koeienprobleem' toch al wel even bezig zijn. En het is in Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay,... echt wel een probleem en hier moeten ze wel een oplossing voor vinden.
Met citaat antwoorden