Stap dichter bij preventief middel tegen aids
Een veilig preventiemiddel tegen aids of een middel dat besmetting op zijn minst aanzienlijk vermindert, is niet meer veraf. Katty Terrazas van de Universiteit Antwerpen promoveerde donderdag op onderzoek waarin twee middelen werden getest die het hiv-virus uitschakelen.
Het hiv-virus, de veroorzaker van aids, is intussen een kwarteeuw bekend. Nog steeds is genezing toekomstmuziek. De jongste vijftien jaar is er wel vooruitgang geboekt in de behandeling van de ziekte. Besmetting met hiv betekent geen snel doodsvonnis meer, maar leven met die besmetting blijft een zware opgave. Voorlopig kan men slechts op twee manieren besmetting voorkomen: seksuele onthouding of condoomgebruik. Die methoden werken echter onvoldoende, getuige de 2,7 miljoen nieuwe besmettingen per jaar.
Een zalf of gel die het hiv-virus na contact te lijf gaat, zou meer dan welkom zijn. Bovendien zouden vrouwen er meer controle over hebben dan over een condoom. Ook zij zouden het op ieder ogenblik zelf kunnen aanbrengen.
Met haar onderzoek in een weefselkweek, nog niet op mensen, heeft Katty Terrazas een belangrijke stap dichter bij zo’n preventiemiddel of microbicide gezet. Zij heeft stoffen onderzocht die een hiv-besmetting blokkeren.
Paardenmiddelen
Het hiv-virus gedraagt zich namelijk als een highjacker: het neemt menselijke cellen over om zichzelf te vermenigvuldigen. Hiv besmet hoofdzakelijk CD4-cellen, zeg maar de stafofficieren van ons immuunsysteem, en de dendritische cellen, de inlichtingendienst. Terrazas onderzocht verschillende stoffen, die elk een andere stap in de verovering van die cellen blokkeren. Bijvoorbeeld de ‘reverse transcriptie’, waarbij de erfelijke informatie van het virus wordt overgeschreven in een alfabet dat cellen verstaan (van RNA naar DNA). Of een andere stap, de integratie, waarbij het virus-DNA zich binnenwringt in het DNA van de cel.
Tegen beide stappen bestaan potentiële middelen. Terrazas kon van twee middelen aantonen dat ze niet giftig zijn voor menselijke cellen, dat ze elkaars werking versterken en dat ze het virus uitschakelen. Bovendien kunnen ze het virus ook nog uitschakelen na blootstelling. Tegen beide middelen kan het virus resistent worden, maar die kans verlaagt door de middelen in combinatie toe te dienen.
Bron: Eos magazine
Eigen mening: Een paar jaar geleden heb ik een artikel gelezen dat hier heel hard op leek. Het medicijn in kwestie bleek alleen maar tijdelijke effecten te hebben. Het verergerde zelfs sommige symptomen. Men was euforisch over het medicijn ten tijde van het artikel. Na verder onderzoek bleek dus dat het medicijn niet zo geweldig was als eerst gedacht. Laten we hopen dat dit niet nogmaals voorkomt.
__________________
"Politiek is de kunst van het zoeken naar problemen, ze overal vinden, een verkeerde diagnose stellen en de onjuiste maatregelen treffen"
Julius Henry (Groucho) Marx
|