Druivensap vermindert geheugenverlies
Over de positieve effecten van druiven, vooral in de vorm van wijn, is al vaak geschreven. Maar ook de niet-alcoholische versie van het (donker) druivensap heeft zijn positieve effecten: het verminderen of zelfs omkeren van geheugenverlies, zo zeggen Amerikaanse wetenschappers verbonden aan de universiteit van Cincinnati.
Verbeterde prestaties
12 weken lang kregen 6 proefpersonen tussen 75 en 80 jaar puur druivensap te drinken. Zes anderen kregen een placebo Tegelijk werden mentale testen afgenomen, en in de loop van de weken verbeterden de prestaties bij de druivensapgroep. Dit zowel wat betreft het kortetermijngeheugen, en het ruimtelijke geheugen. Volgens de wetenschappers ligt dat aan de antioxidanten in de pel en het vruchtvlees van de druiven.
"Een simpele wijziging in het eetpatroon kan dus het geheugen verbeteren en beschermen", aldus dokter Robert Krikorian, die de studie uitvoerde.
Fruit- en groentensappen
Het is niet de eerste keer dat antioxidanten in verband worden gebracht met de verbetering van het geheugen. In 2006 bleek uit een Amerikaanse studie dat fruit- en groentensappen de ontwikkeling van Alzheimer verminderen. (edp)
11/12/09 14u58
www.hln.be
Mening: het is goed dat de wetenschappers dit hebben ondervonden. Op deze informatie kunnen de wetenschappers bouwen om eventueel medicijnen op de markt te brengen. Wij kunnen met deze informatie ook rekening houden en zo genoeg fruit en groentensappen drinken. Het is belangrijk voor onze gezondheid en voor de toekomst dat de wetenschappers blijven zoeken naar dingen om onze gezondheid te verbeteren.