19th April 2005, 20:02
|
|
------
|
|
Geregistreerd op: Sep 2004
Locatie: Herselt
Posts: 344
|
|
PROFIEL. Joseph Ratzinger (78). De bewaker van de oude lijn
DUITSLAND
© REUTERS
De naam Joseph Ratzinger wordt uitgesproken met ontzag of afschuw. De Beierse kardinaal belichaamt meer dan wie ook de conservatieve koers van het Vaticaan. Ondanks zijn leeftijd van 78 staat de rechterhand van Johannes Paulus II nog altijd bekend als hyperintelligent, oerconservatief en oppermachtig.
,,Mijn betrouwbare vriend'', zo noemde paus Johannes Paulus II Joseph Ratzinger. De twee waren zo close dat het logisch leek dat Ratzinger binnen het Vaticaan steeds meer de eerste viool ging spelen naar gelang de paus zieker werd. De ,,halfpaus'' werd hij wel eens genoemd. ,,De man die achter de schermen aan de touwtjes trekt.'' Hij was het ook die de uitvaartplechtigheid van de paus leidde.
Tegen modernisering
Mochten de kardinalen hem verkiezen als nieuwe paus dan zou het een krachtig signaal zijn. Modernisering van de Kerk wordt dan een lelijk woord. Mildere standpunten op vlak van abortus, homofilie of condoomgebruik ondenkbaar. Ratzinger is immers de kardinaal die elke vorm van vernieuwing en elke afwijkende mening zo snel mogelijk plattrapt. Als prefect van de Congregatie voor geloofsleer binnen het Vaticaan wil hij de Kerk behoeden voor het - in zijn ogen - morele verval in de maatschappij.
Voor zover hij die maatschappij kent. Ratzinger heeft weinig terreinervaring en contact met gelovigen. Het reilen en zeilen binnen het Vaticaan kent hij echter als geen ander.
Hij deelde met de overleden paus niet alleen diens ethisch-conservatieve ideeën, maar ook zijn afkeer van het marxisme. Hij bekampte hoogstpersoonlijk de geestelijken die in Latijns-Amerika de kant van de linkse opstandelingen kozen. Recenter was Ratzinger de man die de Amerikaanse bisschoppen per brief vroeg de communie te weigeren aan politici die zich uitspraken voor abortus. Onlangs waarschuwde hij de leiders van de Europese Unie voor de gevaren van een Turkse toetreding.
Nazi-leger
Ratzinger is opgegroeid in nazi-Duitsland. Als 16-jarige werd hij ingelijfd in een luchtafweereenheid van het Duitse leger. De SS kon hij ontlopen als kandidaat-priester, maar hij werd wel een lid van de laatste verdedigingslijn: kinderen en ouderen die amper training hadden gekregen. Echt gemotiveerd was hij niet. Zijn vader was trouwens een fervente anti-nazi. Na de dood van Hitler verliet hij zijn post en trok naar huis. Over die periode zal hij later ter verontschuldiging zeggen dat ,,verzet tegen het nazisme niet mogelijk was''.
Als geestelijke behoorde hij aanvankelijk tot de groep vernieuwers binnen de Kerk. Eventjes maar, want geleidelijk aan herschoolde hij zich tot conservatief. En de jongste jaren is hij uitgegroeid tot de belichaming van de oude lijn. De man ook die ijvert voor een sterk gecentraliseerde macht binnen de Kerk.
Dat imago lijkt hem nu zuur op te breken. De Italiaanse krant La Repubblica meldde vorige week dat hij op zware tegenstand mag rekenen. De Amerikaanse en Duitse bisschoppen zouden alvast niets moeten weten van paus Ratzinger.
(SDB)
18/04/2005
(SDB)
©Copyright De Standaard
Raar dat we opnieuw een conservatieve paus gaan krijgen, Ratzinger was vroeger gekend als een zeer progressieve man. Afwachten zeker...
__________________
"Helden en getal zijn woorden die niet paren, leeuwen lopen in geen benden, veel kan zo weinig zijn. Macht van getal is zo vaak waan van macht. Wie zijn getal niet kent, kent zijn moed en één kan dan een leger zijn".- Cyriel Verschaeve -
|