11th December 2009, 09:52
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Essen
Posts: 75
|
|
Klimaatcheque voor ontwikkelingslanden verdeelt Europa
Klimaatcheque voor ontwikkelingslanden verdeelt Europa
De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zijn het donderdagavond niet eens geraakt over de omvang van hun financiële steun voor de derde wereld in de strijd tegen klimaatverandering. De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt blijft echter hopen dat hij vrijdag een mooi bedrag kan presenteren.
‘We schuiven vandaag geen bedrag naar voren, omdat we hopen morgen met een beter bedrag voor de proppen te kunnen komen’, zo verklaarde Reinfeldt. De Zweedse premier wil bij zijn collega's zes à zeven miljard euro losweken om in de periode tot 2012 klimaatmaatregelen in de derde wereld te financieren. Dat zou de klimaatconferentie van Kopenhagen een duw in de rug moeten geven.
Dankzij bijdrages uit Groot-Brittannië, Nederland en enkele andere lidstaten zou er reeds vier miljard euro op tafel liggen, maar Frankrijk en Duitsland houden voorlopig de boot af. Ook de Centraal- en Oost-Europese landen zijn in deze tijden van budgettaire problemen niet happig om de portefeuille te openen. Zo wil Polen volgens diplomaten enkel inkomsten uit de verkoop van zijn overtollige CO2-uitstootrechten ophoesten.
Reinfeldt koppelde het Europese engagement ook aan de bereidheid van de Verenigde Staten en andere industrielanden om met geld over de brug te komen. Volgens Europa zou er in de periode tot 2012 vijftien tot twintig miljard euro nodig zijn om de ontwikkelingslanden te wapenen tegen klimaatverandering.
Reinfeldt bevestigde tenslotte dat Europa de CO2-uitstoot tegen 2020 met 30 in plaats van 20 procent wil verminderen indien de overige industrielanden een gelijkaardige inspanning doen.
Bron: De Standaard 11/12/2009
Dit is een artikel om op te volgen, aangezien deze avond pas het uiteindelijke bedrag bekend zal zijn. Ik hoop natuurlijk dat men aan het bedrag van 7 miljard euro komt. Het verbaast me wel dat zo'n welvarende landen als Frankrijk en Duitsland niet over de brug wil komen. De 7 miljard die van Europa komt, moet een deel zijn van in totaal 20 miljard euro. Volgens mij zullen de VS en Rusland hier een hele grote brok van moeten betalen, aangezien bijvoorbeeld Latijns-Amerika en Afrika zelf voor een groot deel uit ontwikkelingslanden bestaan.
Het is jammer dat er in een zaak die alleen kan opgelost worden door een goede samenwerking, er net zoveel polariteit bestaat. Hopelijk komt men nog tot een akkoord waarbij alle landen in verhouding een even grote duit in het zakje doen.
|