De palmeilanden die de immobiliëngigant Nakheel voor de kust van Dubai heeft ontwikkeld, dreigen volgens een bodemonderzoek weg te zinken. Dat nieuws komt bovenop de schuldproblemen waarmee de groep kampt. Nakheel leed in het eerste halfjaar van 2009 een nettoverlies van 13,4 miljard dirham (2,5 miljard euro). De verliezen bij Nakheel liggen aan de basis van de schuldproblemen van het moederconglomeraat Dubai World.
In dezelfde periode vorig jaar zette Nakheel nog een winst van 2,65 miljard dirham (490 miljoen euro) neer. Nakheel ontwikkelt onder meer de eilanden in de vorm van een palmboom voor de kust van Dubai. Daar kwam gisteren slecht nieuws over. Volgens een studie van het Nederlandse bodemonderzoeksbedrijf Fugro zinken de eilanden weg met 5 milimeter per jaar, en kan de verzakking zonder maatregelen nog versnellen. Nakheel stelt de resultaten van het onderzoek in vraag.
De omzet van Nakheel stortte 78 procent in tot 1,97 miljard dirham (365 miljoen euro). De groep slaagt er nog amper in nieuwe huurders of kopers aan te trekken voor de appartementen, villa's, hotels en winkels die ze bouwt. Nakheel moest daardoor flinke minwaarden slikken op niet-verkochte projecten. De groep schrapte onder meer al de plannen voor een nieuwe toren van 1 kilometer hoog, en voor een nieuwe stad, Waterfront. Voor dat laatste project zouden Belgische baggeraars worden ingeschakeld, maar die hebben de bestellingen al uit hun orderboekjes geschrapt.
Nakheel en moeder Dubai World onderhandelen met hun schuldeisers over een uitstel van zes maanden om hun verplichtingen na te komen. De onderhandelingen verlopen naar verluidt zeer moeilijk. Sommige obligatiehouders zouden de maatschappijen liever in wanbetaling zien gaan, om zo beslag te kunnen leggen op de activa van de bedrijven.
Nakheel moet op 14 december een islamitische obligatie van 4 miljard dollar terugbetalen.
De ratingverlagingen voor Dubai brengen intussen ook andere instellingen uit het emiraat in gevaar. Volgens een clausule uit het prospectus kunnen de houders van een obligatie van 2 miljard dollar van de Dubai Electricity and Water Company de versnelde terugbetaling van de lening vragen. Die obligatie loopt normaal gezien tot 2036.
De beurs van Dubai verloor vandaag opnieuw 6 procent.
SM
08:20 - 09/12/2009 De Tijd
Eigen mening:
Gisteren las ik dit vrij interessant artikel. Dit is voor toeristen met een beperkt budget een droom. Aangezien alles er aan spotprijzen weg gaat, de beurs daald (al dan niet crasht...) en dus zakken ook de prijzen voor het verblijf in heel de VAE (ter info, Dubai is een stad, geen land!).
Dit heeft echter ook een duister kantje voor de Belgische baggermaatschappijen zoals men in dit artikel kort vernoemt. Ten eerst krijgen deze bedrijven dus niet de opdracht en als 2de probleem kan het zijn dat men hier door gaat speculeren op de beurs en misschien aandelen verkopen van de Belgische baggerbedrijven (aangezien hun omzet mogelijk omlaag gaat door het wegvallen van deze enorme geldsommen en opdrachten). Dit zou als effect hebben dat het bedrijf in waarde zakt, dus minder kapitaal ter beschikking krijgt van aandeelhouders en dus minder middelen heeft. Eigenlijk is het een visieuse cirkel.
Voor de palmeilanden geld net hetzelfde (mogelijke) scenario.
Hier kan echter wel meer aan de hand geweest zijn. Of het gaat daadwerkelijk om een structuriële fout met de betonblokken en het opgespoten zand van de eilandengroep (mogelijk inschattingsfout of fabrikagefout), of het is een zuiver economische zet. Het is namelijk zeer toevallig dat dit nieuws uitlekt vlak na het uitbrengen van de schuldenberg van Dubai World. Dit is echter moeilijk te geloven als je weet dat het Nederlands bedrijf dat het onderzoek deed, de wereldwijde marktleider is in deze onderzoeken. Al blijkt ook uit hun winstregeling en uitbetalingssysteem voor hun aandeelhouders dat het bedrijf soms risico-volle opdrachten uitvoerd die dan voor een enorme winstverdeling zou zorgen. Dus misschien in opdracht van een economische tegenhanger van de VAE? Misschien was het China?
In ieder geval denk ik dat het om een strategische zet gaat met het oog om de VAE onderuit te halen op economisch vlak. Als het dat niet was, geloof ik hen toch aangezien het waterniveau rustig aan het stijgen is door middel van de opwarming van de aarde... Al zitten ze dan in de ijstijd weer wel droog op hun palmeilanden terwijl wij onder een pak ijs zitten
(dit zal echter nog enkele 100de jaren duren ofzo... niet?)