Enkele post bekijken
  #3  
Oud 10th December 2009, 08:00
Femke.Van.Dyck Femke.Van.Dyck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Herentals
Posts: 86
Absolute scheiding kerk-staat heeft geen meerderheid

Absolute scheiding kerk-staat heeft geen meerderheid
Het wetsvoorstel over een absolute scheiding tussen kerk en staat staat op de helling nadat senatoren van Ecolo en MR hun steun ervoor hebben ingetrokken. Hoofdindiener Philippe Mahoux van de PS pleit er intussen voor het debat in de Senaat uit te stellen.
Op de agenda van de Senaatscommissie Institutionele Hervormingen staat een wetsvoorstel van de PS'er Philippe Mahoux dat het principe van de scheiding tussen kerk en staat absoluut wil maken.

Eén van de voorstellen luidt dat op roerende en onroerende goederen met een openbare bestemming geen religieuze tekens meer te zien zouden mogen zijn. Dat zou bijvoorbeeld ook gelden voor begraafplaatsen.

Maar Open VLD-senator Jean-Jacques De Gucht verklaarde woensdag op Radio 1 dat de soep niet zo heet zal worden gegeten. Zo is het niet de bedoeling om alle kruisbeelden op de Belgische kerkhoven te verwijderen.

Volgens De Gucht wil hij met zijn steun voor het wetsvoorstel vooral 'het debat op gang trekken', onder meer over katholieke ziekenhuizen die weigeren euthanasie uit te voeren.

Zijn fractieleider in de Senaat, Bart Tommelein, is niet enthousiast over het wetsvoorstel. Hij verklaarde er niet door gebonden te zijn. Voor Tommelein is het voorstel niet te nemen of te laten.

Verzet bij MR en Ecolo
Het PS-wetsvoorstel heeft in de huidige omstandigheden geen meerderheid in de Senaat. Bovendien trekt Ecolo haar steun in voor het voorstel.

Het voorstel werd in 2007 mede ingediend door Josy Dubié, maar die zetelt intussen voor de Franstalige groenen niet meer in de Senaat.

Marcel Cheron wel, en die neemt afstand van het voorstel. Cheron zegt verontrust te zijn door het wetsvoorstel en benadrukt dat de godsdienstbeleving moet geërbiedigd worden.

Ook bij de Franstalige liberalen van de MR is er verzet tegen het wetsvoorstel, Het werd oorspronkelijk mee ingediend door Christine Defraigne (MR), maar MR-senator Philippe Monfils zal er niet voor stemmen. Hij vindt de huidige tekst streng en repressief, zo verklaarde hij woensdag.

Uitstel bespreking
PS-Senaatsfractieleider Philippe Mahoux, de hoofdindiener van het wetsvoorstel, liet woensdag weten dat hij uitstel van de bespreking wil.

Het wetsvoorstel werd al in 2007 ingediend, maar sindsdien heeft de regering de zogenaamde rondetafels over de interculturaliteit opgestart.

Mahoux wil dat de scheiding van kerk en staat daar op een serene manier besproken wordt.
Bron: knack.be
Datum: 09/12/09

Eigen mening:
Dit wetsvoorstel zal waarschijnlijk niet goedgekeurd worden. Als de fractieleider van De Gucht hier al niet enthousiast is, dus als je iemand van je eigen ‘team’ al niet meekrijgt, dan is het nog moeilijker om iemand van een andere partij te overtuigen. Ik vind dit trouwens regelrechte onzin. Die kruisbeelden zijn een deel van onze geschiedenis en onze cultuur. Maar ik begrijp De Gucht ook. Hij bedoeld waarschijnlijk dat er niet in naam van de kerk mag gehandeld worden, maar in naam van het volk (democratie). Dat katholieke ziekenhuizen geen euthanasie willen uitvoeren, is een delicate zaak waar zeker of gepraat moet worden!
Met citaat antwoorden