Enkele post bekijken
  #2  
Oud 9th December 2009, 16:53
Paulien.Detailleur Paulien.Detailleur is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Vorselaar
Posts: 127
Eén op drie belgen kruipt dronken achter het stuur


Eén op de drie Belgen kruipt dronken achter het stuur


* woensdag 09 december 2009
* Bron: belga
* Auteur: sdg

Eén op de drie Belgen kruipt dronken achter het stuur
Zeventig procent steunt nultolerantie —

Zeven Belgen op de tien zijn voor een alcohollimiet van 0 promille achter het stuur. Nochtans blijft het aantal Belgen dat toegeeft vaak of soms onder invloed achter het stuur te kruipen hoger dan in andere Europese landen.

In België bedraagt dat aantal één op de drie, terwijl het Europees gemiddelde één op de vijf bedraagt. Autobestuurders tussen 55 en 64 jaar (43 procent) scoren aanzienlijk hoger dan jongere bestuurders (31 procent voor de categorie 35-44 jaar).

Dat blijkt woensdag uit de tweede AXA Rijgedragbarometer, een internationaal onderzoek in tien Europese landen.

Daartegenover staat dat een groot aantal landgenoten een alcohollimiet van 0 promille achter het stuur zou aanvaarden. Van de ondervraagden vindt 7 op de 10 een dergelijk voorstel 'goed of zeer goed'.

We rijden trager

Uit de barometer blijkt dat de Belgische bestuurder, in vergelijking met vorig jaar, iets minder snel is gaan rijden. Het aantal Belgen dat toegeeft in de bebouwde kom sneller dan 65 km/uur te rijden, daalde van 53 procent naar 43 procent. Het percentage dat toegeeft sneller dan 150 km/uur te rijden op de autosnelweg, daalde van 35 procent naar 30 procent.

Gsm achter het stuur

Verder geeft 1 op de 3 Belgen toe te gsm’en achter het stuur. Dat is ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Bij de jongeren (18-24 jaar) belt 56 procent vaak of soms achter het stuur. Bij de 65-plussers komt dit amper voor (8 procent).

Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...33&kanaalid=808

Wie zei daarnet tijdens de les RZL dat niemand dronken achter het stuur kruipt? Dat alcoholcontroles overbodig zijn en dat mensen toch voldoende moreel besef hebben om niet onder invloed te rijden? Hier is dus het bewijs dat alcoholcontroles wel nuttig zijn en niet gewoon een bron van ergernis. Jammer genoeg is de morele ontwikkeling van de meeste mensen nog niet zo vergevorderd als we zouden willen of verwachten.
Toch zou ik de titel niet te strikt opvatten, onder invloed rijden of dronken rijden is een groot verschil, maar vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed reageer je al aanzienlijk trager.
Ik post dit artikel om aan te tonen het echt nodig is om veel alcoholcontroles te houden, zeker rond de feestdagen, en dat de verkeersveiligheid in ons land echt nog niet op punt is.
Ik hoop dat de mensen toch stilaan hun verantwoordelijkheid gaan nemen en beseffen dat het niet zichzelf is dat ze schaden door dronken achter het stuur te kruipen, maar hun potentiële slachtoffers; als het blijkt dat ze hiertoe niet in staat zijn mogen ze van mij gerust de nultolerantie invoeren.
Met citaat antwoorden