Enkele post bekijken
  #1  
Oud 8th December 2009, 22:48
lobke.vervoort lobke.vervoort is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Olen
Posts: 68
Deense ontwerptekst zorgt voor beroering

Milieu-activisten en ontwikkelingslanden hebben dinsdag bezorgd tot woedend gereageerd nadat een ontwerptekst van de Deense gastheer van de milieutop in Kopenhagen was uitgelekt.

Daarin wordt nog meer macht aan de rijke landen gegeven. De ontwikkelingslanden wordt gevraagd hun inspanningen tegen de globale opwarming te verhogen. Verder wordt de bemiddelaarsrol van de VN geminimaliseerd en het protocol van Kyoto in de praktijk opgegeven.

De financiering van het klimaatbeheer zou aan de wereldbank toevertrouwd worden. De tekst die in besloten kring circuleerde, werd gelekt aan de Britse krant The Guardian.

Meest controversieel element van het ontwerp is dat de ontwikkelingslanden een deadline voor het reduceren van broeikasgassen wordt opgelegd, terwijl de rijke landen nog steeds tweemaal zoveel zouden mogen blijven uitstoten.

Het hoofd van de Chinese delegatie in Kopenhagen, Su Wei, zei dat het "dringend tijd" wordt voor de industrielanden om hun "historische verantwoordelijkheid" voor het klimaatprobleem te nemen.

Ook de Soedanese delegatieleider Lumumba Stanisla Dia Ping ziet in de ontwerptekst een bedreiging voor het welslagen van het overleg. Soedan zit momenteel de G77 voor, het samenwerkingsverband van 130 ontwikkelingslanden. De afgevaardigden van de G77 zullen evenwel niet uit het overleg wegstappen, verzekerde Dia Ping.

Bron: De Standaard 8 december 2009
http://www.standaard.be/artikel/det...07&kanaalid=857

Toelichting
Dit is toch wel een heel domme zet. Het is al moeilijk genoeg om een goed akkoord te bereiken in Kopenhagen en dan begaat men deze fout. Als we mogen geloven wat er in de tekst staat vind ik het verontrustend. De arme landen zouden meer moeite moeten doen om de CO2-uitstoot naar omlaag te halen, terwijl de rijke landen gewoon kunnen verder gaan. Dat is helemaal niet juist. Zoals Sue Wei als zei wordt het tijd dat de industrielanden hun historische verantwoordelijkheid gaan nemen. Maar niet enkel de landen die nu al geïndustrialiseerd zijn zoals Europa en Amerika, ook de landen waar de industrie opleeft als China zullen hun steentje moeten bijdragen. Ik hoop dat deze uitgelekte tekst de klimaattop in Kopenhagen niet te hard zal beïnvloeden en dat men met een nuchtere kijk op de zaak een akkoord probeert te bereiken.
Met citaat antwoorden