8th December 2009, 10:12
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Bevel
Posts: 69
|
|
Boete voor waarschuwen met grote lichten voor controle
Boete voor waarschuwen met grote lichten voor controle
Een vrouw uit Aalst is zaterdag geverbaliseerd nadat ze met haar grootlichten knipperde om tegenliggers te waarschuwen voor een nakende alcoholcontrole. De vrouw had de pech dat één van die tegenliggers een politiecombi was, schrijft Het Laatste Nieuws. Eerstdaags krijgt ze een boete van 100 euro in de bus.
"Want knipperen met de grootlichten mag alleen als er gevaar dreigt. En nee: politiecontroles worden niet beschouwd als 'dreigend gevaar'", luidt het bij advocaten en verkeersexperten.
De vrouw uit Aalst reed samen met haar man zaterdag huiswaarts toen ze de politiecontrole naderde. De politie liet haar blazen, maar ze mocht probleemloos passeren omdat ze niet gedronken had. Met de controle veilig achter zich verwittigde de dame wel een opkomende tegenligger, een politiecombi zo bleek later. Terwijl de meeste passanten eens dankbaar zouden terugknipperen, zetten de agenten de vrouw aan de kant. Ze kreeg een pv aangesmeerd waarbij de agenten hen vertelden dat het verboden is te waarschuwen voor politiecontroles.
"Dat moet lichtjes genuanceerd", zeggen Frederic Busschaert en Frank Glorieux, advocaten en verkeersexperten. "Iedereen mag mensen waarschuwen voor controles. Er zijn radiozenders die dat doen en sms-diensten. Je mag alleen niet waarschuwen met de grote lichten: dat staat in de wet gelijk met 'verblinden van de tegenligger' en is absoluut verboden. De vrouw had bovendien de pech dat ze politieagenten, beëdigde personen dus, tegenover haar kreeg. Als zij vinden dat ze verblind zijn door mevrouw, moet zij het bewijs van tegendeel aantonen. Heel moeilijk."
(De Morgen 8 december 2009)
Ik vind dat het waarschuwen zelf wel degelijk mogen verbieden, of het nu met de lichten, via de radio of met sms-diensten gebeurt. Dagelijks begaan de weggebruikers fouten tegen het verkeersreglement, en sommigen trekken zich dat zelfs niet meer aan. Door die controles (die relatief gezien zowiezo maar beperkte resultaten opleveren) probeert de politie zoveel mogelijk schuldigen te straffen, in de hoop dat meer weggebruikers zich weer aan het verkeersreglement zullen houden. Die controles kosten de politie behoorlijk wat inspanning en belastingsgeld. Als iedereen dan gewaarschuwd wordt om niet langs een bepaalde straat te rijden of op bepaalde dingen (snelheid, promille alcohol, gordel,...) te letten als je daarlangs rijdt, zijn deze inspanningen vergeefs geweest. Radiozenders die waarschuwen voor controles of voor 'vallende sterren' (flitspalen) werken in mijn ogen dus de politie, en dus de regels van onze maatschappij, tegen.
|