7th December 2009, 10:24
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Vorselaar
Posts: 63
|
|
Alle ogen op Kopenhagen
Alle ogen op Kopenhagen
De vijftiende klimaatconferentie van de Verenigde Naties, COP15, gaat vandaag onder massale belangstelling van start in het Deense Kopenhagen. Nooit eerder was de hoop op een bindend klimaatakkoord groter dan vandaag. Voor de gelegenheid steken zowel de gedrukte als de online versie van De Morgen vandaag in een groen jasje.
VS-president Barack Obama zal er toch bij zijn op de slotdag op 18 december.
"In zeventien jaar klimaatonderhandelingen zijn er nooit meer beloften gedaan door diverse landen dan dit jaar", klinkt het bij Yvo de Boer, uitvoerend directeur van het VN-klimaatbureau. "Bijna iedere dag worden er beloften gedaan door regeringen. Ongezien."
Obama
Afgaande op de uitspraken van De Boer gaat de cruciale klimaattop onder een prima gesternte van start. De hoop op een bindend internationaal akkoord wordt niet alleen uitgesproken door de Verenigde Naties, maar ook versterkt door de komst van de Amerikaanse president Obama. Die had eerder laten weten dat hij alleen op 9 december zou afzakken naar Kopenhagen, maar stelt nu toch zijn plannen bij. In plaats van acte de présence te geven in de eerste week, schuift Obama mee aan tafel op 18 december, op de slotdag van de veertiendaagse conferentie, wanneer een eventueel akkoord bekrachtigd wordt.
*
Vanuit het Witte Huis klonk het dat "blijvend Amerikaans leiderschap het productiefst kan zijn aan het eind van de Kopenhagenconferentie". Obama besliste de top toch bij te wonen na telefoontjes met onder anderen Frans president Nicolas Sarkozy en Duits bondskanselier Angela Merkel. Ook de Britse premier Gordon Brown zal er zijn. Achter de komst van de Russische president Dmitri Medvedev en diens Boliviaanse ambtgenoot Evo Morales staat nog een vraagteken.
Fondsen
Doel van de klimaatconferentie is te zoeken naar een mondiaal akkoord om de broeikasgassen terug te dringen en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Sommige waarnemers bestempelen de onderhandelingen in Kopenhagen als de belangrijkste sinds de Tweede Wereldoorlog.
*
Om in te spelen op de dringendste noden van landen die kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering is volgens de Verenigde Naties tot 2012 jaarlijks 10 miljard dollar nodig. "Het geld moet snel vrijgemaakt worden", aldus de VN. "Vanaf 2020 of 2030 moeten de bijdragen ook een pak significanter worden. We spreken dan over honderden miljarden dollar." De VN dringen ook aan op extra fondsen voor ontwikkelingshulp.
*
Beveiliging
De Deense hoofdstad is intussen uitgegroeid tot een versterke burcht. Kan ook moeilijk anders om de vele regeringsdelegaties, wetenschappers en journalisten degelijk op te vangen. Zowat 34.000 mensen worden verwacht op de klimaattop. Onder hen 98 regeringsleiders en staatshoofden, en afgevaardigden uit meer dan 190 landen.
Dat de zenuwen strak gespannen staan bij de Denen bewijst de tussenkomst van de ontmijningsdienst gisterenmiddag.
Een onbewaakte tas volstond voor de Deense veiligheidsdiensten om een bomalarm af te kondigen en de ontmijningsdienst op te trommelen. Ook buiten het centrale Bella Centre, het epicentrum van de klimaatonderhandelingen, is de Deense politie op alles voorbereid.
Opflakkerende hoop, de komst van Obama en een organiserend land dat op alles voorbereid is: de wetenschappelijke en politieke wereld heeft voldoende ingrediënten om tot een akkoord te komen. (Matthias Declercq)
-> Wat een massale persaandacht voor Kopenhagen. Er wordt nu al weken zo naar uitgekeken, zoveel over gezegd, zoveel beloftes gemaakt,... Ik hoop dat er nu ook echt goede akkoorden uit de bus komen. Het zou eigenlijk een beetje zielig zijn als dat niet zo is. Men is in ieder geval wel hoopvol. Volgens mij is het inderdaad wel een goed teken dat Obama komt, tegen het einde, wanneer er eventueel een akkoord bekrachtigd wordt. Een akkoord zonder de VS stelt volgens mij niet zoveel voor. De VS is één van de landen waar men dringend klimaat hoog op de agenda moet zetten. Als zij niet snel maatregelen nemen zijn die van de rest van de wereld ook niet genoeg. Het lijkt er nu wel op dat Obama er echt voor wil gaan, dus ik kan alleen maar hopen op een goede afloop van de klimaattop.
|