De Verenigde Naties stellen een onderzoek in naar de gestolen e-mails waaruit zou blijken dat wetenschappers van de Universiteit van East Anglia gegevens met betrekking tot de wereldwijde klimaatopwarming gemanipuleerd zouden hebben.
Vorige week lekte op websites die gerund worden door klimaatsceptici, een bestand van gehackte e-mails uit waaruit blijkt dat klimaatdeskundigen nogal creatief omgaan met data om de klimaatverandering erger te doen voorstellen.
De websites suggereerden, niet toevallig net voor de start van de VN-klimaattop in Kopenhagen, dat de wetenschappers met de gegevens gesjoemeld hadden om de theorie dat de klimaatverandering door de mens veroorzaakt wordt, kracht bij te zetten.
"Dit is een ernstige zaak, die we zeker niet onder de mat willen vegen", zegt Rajendra Pachauri, de voorzitter van het VN Intergovernmental Panel of Climate Change (IPCC) aan de BBC.
Trucjes
Ondertussen heeft, professor Phil Jones, de directeur van de Climatic Research Unit van de Universiteit van East Anglia, een stap teruggezet in afwachting van de uitkomst van het onderzoek dat de universiteit instelde. Jones was een van de wetenschappers die in een e-mail zou hebben toegegeven dat er trucjes waren uitgehaald om de klimaatdalingen te verbergen.
Volgens de universiteit werden de gehackte e-mails echter zodanig geselecteerd zodat de theorie dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt, onderuit zou kunnen worden gehaald.
Bron: www.deknack.be
04/12/2009
Eigen mening:
Langs de ene kant vind ik het niet slecht dat ze de mensen willen laten "choqueren", maar ik vind niet dat ze cijfers moeten manipuleren. Op wetenschappelijk vlak staat de mens nergens, want we weten toch niet wat we weten toch niet hoe we hier mee moeten omgaan. Maar schade is er in ieder geval, anders zouden ze geen fossielen vinden op vreemde plaatsen,...
Maar we kunnen wel al eens beginnen met duidelijkheid te scheppen, duidelijke doelen stellen en zeggen wat er concreet moet gebeuren. We moeten spaarzaam omspringen met fossiele brandstoffen, dat is zeker.