6th December 2009, 15:15
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: BEERSE
Posts: 31
|
|
Satellieten maken verzekering tegen droogte mogelijk
Satellieten maken verzekering tegen droogte mogelijk
Vanaf begin volgend jaar kunnen verzekeraars in Kenia een beroep doen op satellietbeelden om na te gaan hoe erg bepaalde streken door droogte worden getroffen. Ze kunnen op die manier claims behandelen van boeren uit afgelegen gebieden die vee hebben verloren. Wetenschappers verwachten dat Afrika steeds erger zal getroffen worden door droogte naarmate de aarde verder opwarmt.
Het is het Internationaal Onderzoeksinstituut voor de Veeteelt in Kenia dat de vrij toegankelijke satellietgegevens zal analyseren. Verdroogde vegetatie reflecteert licht op een andere manier dan levende planten, en dat is zichtbaar op satellietbeelden.
Als veeltelers dieren verliezen en daarvoor een schadeclaim indienen, kan het ILRI verifiëren of droogte de oorzaak is. De verzekeraars kunnen de boeren dan vergoeden. Tot hiertoe konden boeren uit afgelegen gebieden zich nauwelijks verzekeren, omdat een onderzoek van schadegevallen ter plaatse onhaalbaar is.
Pilootproject
De boeren die deelnemen aan het pilootproject, moeten een jaarpremie van 33 tot 66 euro betalen per zes tot acht dieren. Het project gaat van start in Noord-Kenia, maar wordt uitgebreid tot de rest van het land als het een succes wordt.
Het ILRI wil gaan samenwerken met verschillende verzekeringsmaatschappijen. De satellietgegevens komen van de Amerikaanse National Oceanic Atmospheric Administration.
Amerika en de Europese Unie stellen al langer gratis satellietbeelden ter beschikking van arme landen om hen te helpen voedselschaarste te voorkomen.
Droogte
Kenia heeft sinds 2007 te kampen met zware droogteperiodes, die veel vee en landbouwgewassen verloren hebben doen gaan. Satellietbeelden zijn goud waard om de gevolgen van dergelijke droogteperiodes voor de landbouw snel op te sporen en te volgen.
Een probleem is dat er dure apparatuur en goed opgeleide technici nodig zijn om de gegevens te analyseren. In veel Afrikaanse landen moeten politici er nog van overtuigd worden dat de investering daarin loont.
Bron: Gva.be
Ik weet niet hoeveel boeren in Afrika met verzekeringen werken maar als dit systeem verder uitgebouwd wordt, dan hebben de boeren ten minste iets om op terug te vallen. Het staat nog in de kinderschoenen. Wanneer men dit kan toepassen op een veel groter gebied en specialisten en goede apparatuur kan inzetten dan is dit zeker een stap in de goede richting. Afrika zal altijd het meeste schade kennen van de opwarming van de aarde. Hopelijk vindt men meer innovaties uit die voorkomen dan genezen.
|