Je moet bijna gek zijn om een boete te betalen' — Zes op de tien boetes die rechters uitspreken, worden nooit betaald. Daardoor liep de schatkist vorig jaar zowat 90 miljoen euro mis, geeft minister van Financiën Reynders toe. Zijn diensten komen meestal niet verder dan het sturen van een aanmaning en een aangetekende brief. Deurwaarders komen er zelden tot nooit aan te pas.
Van de 151 miljoen euro is er in 2008 amper 61 miljoen geïnd. Bijna 90 miljoen aan geldboetes blijven dus onbetaald, zo blijkt uit cijfers die Reynders deze week vrijgaf.
'Je moet bijna gek zijn om een geldboete te betalen', zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). 'Wie niet reageert op het betalingsverzoek en de aangetekende aanmaning ontspringt de dans, want deurwaarders schakelen de ontvangers van Financiën zelden in.'
‘Minister van Financiën Didier Reynders (MR) en minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) beloofden al meermaals het probleem aan te pakken', aldus Lahaye-Battheu. ‘Maar het blijft bij mooie woorden.'
De Vlamingen betalen hun boetes al een beetje beter. Een jaar geleden raakte bekend dat zeven op de tien strafrechtelijke boetes onbetaald bleven. Uit nieuwe cijfers van 2008 blijkt dat nog maar de helft van alle Vlamingen verzuimt hun boetes te betalen. De Walen doen het nog altijd even slecht.
bron:
www.standaard.be
Eigen mening:
Meestal als je een boete krijgt is deze terecht, dus ik vind ook dat je deze dan moet betalen. Maar ik begrijp ook wel dat je niet meer zou betalen als je weet dat er toch geen straffen op staan. Het is dus voor een deel de schuld van de overheid zelf maar eigenlijk zijn het de mensen die hier vooral schuld in treffen. Maar doordat de overheid niet streng genoeg is gebeuren dit soort dingen. Als de overheid nu strenger zou zijn en meer gebruik zou maken van deurwaarders dan ben ik zeker dat hierin een forse daling zou behaald worden. Mensen gaan sneller betalen als ze weten dat er zware straffen opstaan als ze het niet doen. Want een tekort van 90 miljoen euro is toch niet niets.