Enkele post bekijken
  #13  
Oud 2nd December 2009, 10:18
thibaut.verrelst. thibaut.verrelst. is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Herentals
Posts: 58
PS-voorzitter Di Rupo schuift algemeen rookverbod op lange baan

PS-voorzitter Di Rupo schuift algemeen rookverbod op lange baan

• woensdag 02 december 2009

BRUSSEL - De ‘persoonlijke mening' van Elio Di Rupo over het rookverbod speelt in de kaart van Open VLD.
Van onze redacteur

Het algemeen rookverbod in de horeca is plots weer veraf. Normaal zou daar gisteren over gestemd worden in de kamercommissie Volksgezondheid, maar Open VLD kreeg de meerderheidspartijen zover om de stemming met een week uit te stellen. Bovendien heeft nu ook de PS zijn kar gedraaid.

In de Senaat keurden de Franstalige socialisten mee het algemene verbod tegen 2012 goed. Dat gebeurde met een wisselmeerderheid. In de Kamer wil de PS van dat voorstel niets meer weten. ‘Laat ons stap voor stap gaan. Het lijkt me redelijk om nu eerst het in de Kamer goedgekeurde voorstel opnieuw te stemmen', schrijft PS-voorzitter Elio Du Rupo op zijn blog. Dat moeizaam bereikte compromis uit de Kamer houdt in dat vanaf 1 januari 2010 roken verboden wordt in alle horecazaken, behalve in cafés waar geen eten geserveerd wordt. ‘Dat zou al een belangrijke stap voorwaarts zijn', schrijft Di Rupo. Voor de rest moeten café-uitbaters maar zelf beslissen of ze hun zaak rookvrij maken, vindt hij.

Officieel gaat het om een ‘persoonlijke mening' van Di Rupo, maar het zal een straffe PS'er zijn die daar zomaar zijn voeten aan veegt. Het is ook uitkijken hoe de SP.A zich zal gedragen. De partij is voor een rookverbod, maar dan wel een dat toepasbaar is. Bij zowel het voorstel van de Kamer als dat van de Senaat heeft de SP.A nog heel wat vragen. In de Senaat stemde Marleen Temmerman (SP.A) voor het algemeen rookverbod terwijl de rest van de fractie zich onthield. Maar zonder steun van de socialisten hebben CD&V, CDH, N-VA en de groenen geen meerderheid in de kamercommissie.

Bij CD&V zien ze het met lede ogen aan. 's Middags was de partij nog volledig gerust dat de wisselmeerderheid zou standhouden, tegen 's avonds was de stemming helemaal omgeslagen. CD&V is bereid om over de timing te praten, maar blijft vasthouden aan een algemeen verbod. Het CDH bepaalt maandag wat het gaat doen.

Open VLD lijkt dus zijn slag thuis te halen. De liberalen willen eerst overleg met de horecasector. ‘Als je een algemeen verbod invoert, is dat de doodsteek voor de kleine volkscafés. En wat met de uitbaters die al geïnvesteerd hebben in een afzuiginstallatie of een rooktent?', zegt Hilde Vautmans. Zij wil terug naar het Kamervoorstel.

Open VLD heeft nog een verrassend argument tegen een algemeen verbod achter de hand. ‘Eigenlijk is het in België eigenlijk te koud voor een algemeen rookverbod. In landen waar je tot later op het jaar buiten kan roken, is dat makkelijker', zegt Vautmans. Een open goal voor haar tegenstanders. Het algemene rookverbod werd al ingevoerd in Zweden, Ierland, Finland en het Verenigd Koninkrijk – landen die bezwaarlijk droger of warmer dan België kunnen worden genoemd.

Eén ding is zeker, als er nog een verbod moet komen vanaf januari 2010, is er haast geboden.

• Auteur: Peter De Lobel

http://www.standaard.be/artikel/det...kelid=4R2J4GTHµ

De rokers hebben de slag binnen gehaald, toch vrees ik dat ze de oorlog gaan verliezen. Op nationaal vlak is de PS-voorzitter Di Rupo geen man wiens mening onopgemerkt gaat. De machtigste man van Wallonië zou het tij wel eens kunnen keren ten voordele van de rokers. Voor één keer kunnen de Vlaamse liberalen eens dankbaar zijn aan hun Waalse socialistische collega. Mijn mening word dus gedeeld door deze personen. Hiervoor ben nog meer overtuigd dat dit rookverbod er niet mag komen. Toch krijg ik het gevoel dat we de strijd nog gaan verliezen .

Thibaut Verrelst
Met citaat antwoorden