Moet je kind altijd krijgen wat het wil?
di 01-12-09
bron : HLN.be ; binneland
Moet je kind altijd krijgen wat het wil?
Voor een deel van de kinderen is Sint-Maarten gepasseerd, het andere deel kijkt uit naar Sinterklaas. Als die gepasseerd is, is het alweer bijna tijd voor de kerstman. Een dure periode voor de ouders, zelfs als ze het bescheiden aanpakken.
Maar als het van de kinderen zou afhangen zouden ze de grootste cadeaus eerst krijgen. Hun verlanglijstje staat vol van de playstations, nintendo wii's, gsm's, mp3-spelers, een barbiehuis of een piratenschip. Maar moeten kinderen krijgen wat ze willen?
Tussen twee vuren
Voor ouders is de eindejaarsperiode niet altijd gemakkelijk. Enerzijds willen ze hun kind gelukkig maken, maar anderzijds vragen kinderen vaak veel meer dan ouders willen of kunnen geven. Een keuze maken uit het verlanglijstje van je kind lijkt het minste wat je kan doen, maar wat als het lijstje barst van speelgoed dat snel kapot gaat, veel lawaai maakt of ze rap beu zullen zijn?
Multifunctioneel
"Speelgoed dat op meerdere manieren te gebruiken is, is te verkiezen", zegt de Nederlandse speelgoeddeskundige Lisette van der Poel. Speelgoed, als hondjes die blaffen als je op een knopje duwt, raadt van der Poel af. "Behalve op een knopje duwen, kan je er niets mee doen. Het beestje is zelfs te hard om te knuffelen. Dat is echt fout speelgoed."
Dilemma
Ouders verkiezen natuurlijk voor verantwoord en/of educatief speelgoed, zodat hun lieve, kleine spruit iets leert en lekker slim wordt. Maar dit is zelden wat kinderen willen, natuurlijk. Dan staan ouders voor het dilemma: iets waar je kind echt blij mee is, maar snel links zal blijven liggen of iets dat je kind niet (in eerste instantie) verkiest, maar op lange termijn veel meer aan zal hebben?
Levenslessen
Uiteindelijk sluiten veel ouders een soort compromis, zoeken ze een oplossing waar zowel ouders als kinderen mee kunnen leven. Dat houdt in dat je kinderen niet altijd krijgen wat ze willen. Dat is een goede levensles: als volwassene krijg je ook niet altijd wat je wil of waar je recht op hebt.
Anderzijds is het plezier dat je kind tentoon spreidt bij het krijgen van iets dat het echt met hart en ziel wilde, ook hartverwarmend. En is het speeltje niet wat ze dachten dat het ging zijn, dan is het tijd voor alweer een levensles: niet alles is wat het lijkt... (edp)
01/12/09 14u53
mijn mening:
Kinderen moeten niet altijd krijgen wat ze willen. Als de ouders dit toelaten, denk ik dat je er 'verwende nestjes' van maakt. Het beste is inderdaad een compromis zoeken in wat de kinderen willen en in wat de ouders willen. Zo krijgen je kinderen niet steeds wat ze willen. En dit gaat dan niet alleen maar over het krijgen van speelgoed. Op deze manier leren ze dat niet alles kan en mag wat ze maar wensen. Als je kinderen hier niet mee akkoord gaan, laat je ze toch gewoon sparen voor hetgene dat ze echt willen?! Ze leren hierdoor hoe ze moeten omgaan met geld.
Ook ben ik van mening dat kinderen met minder speelgoed veel meer respect hebben voor het gekregen speelgoed. Vandaag de dag worden kinderen overspoeld met speelgoed. Ze weten zelf niet meer wat ze hebben en met wat ze kunnen spelen. Vroeger was het anders en was er meer respect voor de dingen die je kreeg. In onze maatschappij is dit niet meer. En dat vind ik jammer.
|